Рядка лапароскопска операция направи екипът на Клиниката по урология в

...
Рядка лапароскопска операция направи екипът на Клиниката по урология в
Коментари Харесай

В Пловдив махнаха тумор на пикочопровод след рядка операция

Рядка лапароскопска интервенция направи екипът на Клиниката по урология в УМБАЛ " Пловдив “. Безкръвната намеса бе осъществена от ръководителя проф. доктор Димитър Шишков и доктор Васил Павлов във връзка рак на пикочопровода /б.а.-уретера/ на 67-годишен мъж от София.

Тя е траяла два и половина часа и през това време напълно са отстранени десният бъбрек, уретера и част от пикочния мехур, като за задачата уолозите са влезнали единствено през 4 врата /отвора/ с величина по 1 см. Проф. Шишков увери, че пациентът ще се възвърне и ще живее напълно обикновено с левия си бъбрек.

Столичанинът постъпил в клиниката, защото от към 2 месеца имал хематурия /б.а. - уринирал кръв/, само че в последните дни тя се засилила. При прегледите в София му обяснили, че интервенцията е комплицирана и се прави на малко места в Европа. Насочили го към проф. Шишков в УМБАЛ " Пловдив “, тъй като клиниката, която управлява, прави сложната безкръвна намеса. При прегледа доказахме диагнозата – туморна групировка на пикочопровода с величина към 1 см, изясни професорът. Според него болестта се среща много рядко, само че и доста постоянно не се диагностицира вярно. Затова пациенти се оперират, когато заболяването е напреднала и те към този момент имат метастази в не един орган.

Проф. Шишков удостовери, че в Европа не повече от 5 центъра правят рядката интервенция. Клиниката по урология към този момент разполага и с нов ултразвуков скалпел, който разрешава да се вършат безусловно всички типове безкръвни интервенции в отделителната система и коремната празнина. Иновативното съоръжение е закупено със средства на лекарите и с дарения от пациенти на УМБАЛ " Пловдив “, на които сме признателни, уточни началникът. Клиниката е единственото място в Южна България, където се вършат безкръвни интервенции при които се влиза през лумбалната стена и се отстраняват простата, пикочен мехур, бъбрек, пикочопровод и се вършат пластики, като се съблюдават строго индикаторите за тези способи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР