Рядък страничен ефект от ваксините Pfizer и Moderna може до

...
Рядък страничен ефект от ваксините Pfizer и Moderna може до
Коментари Харесай

ЕМА предупреди за рядък страничен ефект от ваксините Pfizer и Moderna


Рядък непряк резултат от имунизациите Pfizer и Moderna може до докара до възпалителни реакции на сърцето, предизвести Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Досега са видяни два типа ефекти- при някои от имунизираните е почнал миокардит (възпаление на сърдечния мускул), а при други – перикардит (възпаление на перикарда -торбичката към сърцето).

Това е извънредно необичаен непряк резултат, който съгласно наличните данни най-често се демонстрира при млади мъже, декларира организацията. От 177 млн. индивида, получили ваксина Pfizer-BioNTech, миокардит са развили 145 души, а перикардит -138.

От 20 милиона индивида, на които е подложен препаратът Moderna, са регистрирани по 19 случая на единия и другия непряк резултат.

Комитетът по сигурност (PRAC) на Европейската организация по медикаментите предлага миокардит и перикардит да бъдат вписани като спомагателни странични резултати в информацията за тези артикули дружно с предизвестие за повишение на осведомеността измежду здравните експерти и хората, получаващи тези ваксини.

При постигане на заключението си Комитетът е взел поради всички налични сега доказателства, се акцентира в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР