Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е сред

...
Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е сред
Коментари Харесай

Kрай Велико Търново беше намерен медальон с лика на Марк Аврелий

Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е измежду множеството скъпи находки, открити в римско заравяне, край Велико Търново, заяви Newsweek.

Гробовете се намират покрай село Нова Върбовка в България. При археологическите изследвания е открит богат набор от артефакти, в това число бижута, монети и съдове, датиращи от първата половина на III в., заяви Регионалният исторически музей в град Велико Търново, България.

През втората половина на първото хилядолетие пр.н.е. могъщото Одриско царство господства в района, където през днешния ден се намира България. Но през 46 година пр.н.е. това царство е превзето от Римската империя, която ръководи в продължение на няколко века.

Артефактите, открити от археолозите край Нова Върбовка, произлизат от два гроба.

В единия от гробовете е намерено дете на възраст към 1-2 години, а в другия - двама възрастни - жена на възраст към 45-49 години и мъж, който е бил на към 50-60 години, когато е умрял. Антропологичният разбор на останките демонстрира, че лицата от двата гроба най-вероятно са били родственици и че детето е умряло преди родителите си.

Един от най-интригуващите артефакти, открити на мястото на погребението, е " необичаен и доста скъп " бронзов медальон с изображение на римския император Марк Аврелий, по-известен като Каракала, управлявал в интервала 198-217 година след Христа.

Медальонът е изсечен в античния град Пергам в Мала Азия - територия, която през днешния ден се намира в днешна Турция. От едната страна на медальона е изобразена сцена от визитата на императора в Пергам през 214 година от н.е., където той търси излекуване от гръко-римския господ на медицината Асклепий.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР