Рутинното преобразуване на правителството на Франция след парламентарните избори се

...
Рутинното преобразуване на правителството на Франция след парламентарните избори се
Коментари Харесай

Редица оставки в правителството на Макрон го изправят пред сложно търсене на баланс

Рутинното превръщане на държавното управление на Франция след парламентарните избори се трансформира в комплицирано разбъркване след оставките на трима министри от партията - съдружник на политическото придвижване на президента Еманюел Макрон.

Зам.-министърът по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез напуща държавното управление, с цел да оглави групата на партията " Демократично придвижване " (MoDem) в Народното събрание, заяви за " Франс прес " източник от центристката MoDem.

По-рано през днешния ден министърът на правораздаването Франсоа Байру, който е водач на MoDem, заяви пред " Франс прес ", че не желае да взе участие в новото държавно управление. Вчера подаде оставка и министърът на въоръжените сили Силви Гулар, също от центристката партия.

MoDem е обект на следствие по съмнения, че е злоупотребявала с финансиране на Европейския парламент – Гулар, която до неотдавна бе евродепутат, съобщи, че това е повода за оставката ѝ.

Кабинетът на Макрон се състои от леви, десни и центристки министри – конструкция, която отразява променената политическа сцена във Франция след успеха му на президентските избори. Но поредицата оставки ще трансфорат плануваното от него рутинно разбъркване, което би трябвало да бъде оповестено по-късно през днешния ден, в по-сложна и деликатна интервенция в търсене на баланс.

" Република, напред! " на Макрон завоюва 308 места в 577-местния парламент, а " Демократично придвижване " - 42. Това значи, че президентът не разчита на по-малката партия, с цел да прокара законите си през Народното събрание, само че може би ще му се наложи размени министрите от нея с консерватори от " Републиканците ". Това ще даде мотив на левите да го нападат, че е " десен под прикритие ".

В понеделник държавното управление заяви, че министърът на териториалното обмисляне Ришар Феран (от " Република, напред! " ) напуща поста си, с цел да оглави парламентарната група на партията. Той е обект на настрана следствие.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изборите във Франция (223)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР