Руснаците се страхуват, че границата може да се затвори завинаги“

...
Руснаците се страхуват, че границата може да се затвори завинаги“
Коментари Харесай

Бягащите руснаци се притесняват, че границите ще бъдат затворени завинаги

Руснаците се опасяват, че границата може да се затвори „ вечно “ след заповедта на президента Владимир Путин за „ частична “ мобилизиация. Един от останалите изходи е финландският пропускателен пункт Ваалимаа.

Десетки коли и рейсове с съветски регистрационни номера са подредени на границата, съобщи Агенция Франс Прес. Пътниците им се надяват да избягат във Финландия, преди да е станало прекомерно късно.

В понеделник Финландия заяви, че през уикенда в страната са пристигнали повече руснаци, в сравнение с през който и да е различен уикенд до момента през тази година - към 17 000 влизания.

На 23 септември Хелзинки разгласи, че възнамерява да " ограничи доста влизането на съветски жители " и ще завърши решението през " идващите дни ".

Въпреки че ограничаването към момента не е в действие, граничната работа съобщи, че е подготвена да приложи новите правила " в границите на един ден ".

Очаква се финландското държавно управление да заседава през днешния ден, с цел да реши по кое време ще влезе в действие решението.

По-рано тази седмица финландската гранична защита съобщи, че се приготвя за " сложни развития " в хода на развиването на обстановката.

" Възможно е при ограничение на пътуванията да се усилят опитите за нелегално прекосяване на границата ", съобщи представител.

През юли Финландия одобри нови промени в Закона за граничната защита. Така страната улеснява построяването на по-здрави огради по 1300-километровата източна граница с Русия.

В сегашния си тип финландските граници се охраняват най-вече с леки дървени огради. Единствената цел и потенциал на тези огради е попречат на добитъка да се отклони към неверната страна.

Във вторник финландската гранична защита съобщи, че съгласно нея ще бъде належащо да се изградят 130-260 км огради във високорискови региони.

" Самата физическа ограда е незаменима в обстановка на влизане в огромен мащаб, като работи като бариера и детайл на отклонение на вниманието на евентуални тълпи ", се споделя в изказване на граничната защита.

За построяването на оградата към момента е належащо политическо решение.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР