Руснаците са изтрили всички данни в историческите си музеи, че

...
Руснаците са изтрили всички данни в историческите си музеи, че
Коментари Харесай

Исторически срам! Русия крие, че кирилицата идва от България

 Руснаците са изтрили всички данни в историческите си музеи, че Кирил и Методий са основатели на българската писменост, написа Лупа. Делото на Кирил и Методий и техните възпитаници за разпространяването на славянската книжовност в Русия е измежду най-трайните табута в руската и частично в съветската историография, сподели преди време историкът проф. Христо Матанов от Софийския университет.

Мисълта, че толкоз значимата за духовността писменост е " пренесена " от една дребна и незначителна страна като България, е непоносима за Кремъл, разяснява той. Русия и в този момент признава с половин уста, че христианизирането на славянските нации от Кирил и Методий е обвързвано с българската страна. По времето на Сталин в руските учебни заведения даже се учи, че в действителност съветската писменост е основана от идеолога на болшевишката гражданска война Владимир Илич Ленин.

Във фейсбук се шири пост на българката Цвета Попова, която написа по казуса: 

" За 5 дни не срещнах българин по улиците на Москва. Явно не е известна туристическа дестинация. Затова взех решение да ви срещна с някои мои усещания. Научени сме да тачим руснаците още от детската градина. Те нас по никакъв начин не ни харесват. Не срещнах един руснак за 9 дни, който да се зарадва на българи. По-лошото е, че разходката в музеите им (Музея на съветската история в Москва, ВНДХ) ме срещна с отблъскващата реалност, че съветската страна е изтрила всички позитивни постижения на българите и на това учи децата си. "

" Не мога да си показва лингвист, пък бил той и най-зависимият от държавната баница, който да твърди, че Кирил и Методий сами са основали език, на който незнайно по какъв начин приказват толкоз доста и териториално отдалечени нации. Обидно ми беше да чета и преглеждам толкоз доста неистини, представящи основаването на кирилицата по този начин, че да се изключи напълно този популярен български принос. Нямаше и ред за княз Борис I. Ваша е преценката дали да приемате руснаците като братя. Все отново имайте поради, че очевидно е тяхна държавна политика децата им да не учат същинските обстоятелства и България да не съществува на картата. ", приключва Цвета Попова.

Plovdiv24.bg, напомня, че преди две години точно на 24 май по време на срещата си в Москва с македонския президент Георги Иванов Владимир Путин съобщи, че славянската книжовност е пристигнала в Русия от македонските земи. В Руcия знaeм, чe кирилицaтa идвa oт Визaнтия, сподели пък преди време в България шaхмaтиcтът и дeпутaт oт руcкaтa Думa Aнaтoлий Кaрпoв.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР