Руснаците предварително гласуват на референдум за конституционни промени, които могат

...
Руснаците предварително гласуват на референдум за конституционни промени, които могат
Коментари Харесай

В Русия гласуват на референдум за оставане на Путин на власт до 2036 г.

Руснаците авансово гласоподават на референдум за конституционни промени, които могат да оставят на власт президента Владимир Путин до 2036 година , осведоми Агенция Франс Прес.

Гласуването ще продължи до 1 юли, когато е формалният избор. От Централната изборна комисия оповестиха, че отварят изборните секции, с цел да се избегнат скупчвания, които могат да доведат до разпространяване на ковид.
 Изолираните руснаци авансово гласоподават на референдума на Путин
Изолираните руснаци авансово гласоподават на референдума на Путин

Представители ще събират гласовете на пастирите на елени в тундрата

Осигурени са маски и дезинфектантни гелове за 110 милиона гласоподаватели в 10 часови зони , от Калининград на Балтийско море до Петропавловск-Камчатски на Тихия океан.

Кремъл с отвращение отсрочи планувания за 22 април избор поради разпространяването на ковид и налагането на ограничения за преодоляване на епидемията.

През януари тази година Путин излезе с оферти за реформиране на конституцията от 1993 година и те небрежно бяха утвърдени от двете камари на Народното събрание и районните депутати. Той настоя руснаците да си кажат последната дума, макар че референдум за конституционната промяна не е наложителен по закон, като стимулира решението си с това, че плебисцитът ще даде легитимност.
 Путин: На 1 юли организираме референдума за конституционната промяна
Путин: На 1 юли организираме референдума за конституционната промяна

Ако поправките бъдат утвърдени от руснаците, те разрешават на Путин да остане власт до 2036 година

Опозиционният водач Алексей Навални разкритикува вота като популистки скрит план, който има за цел да обезпечи на Путин право да бъде " президент до живот ".

" Това е нарушаване на конституцията, прелом ", написа Навални в обществена мрежа.

Една от измененията планува рестартиране на президентските мандати на Путин от нула , което ще му разреши да ръководи още два мандата и евентуално да остане в Кремъл до 2036 година

Според сегашните правила мандатът на 67-годишния водач изтича през 2024 година
 Конституционният съд на Русия утвърди поправките, оставящи Путин на власт до 2036-а
Конституционният съд на Русия утвърди поправките, оставящи Путин на власт до 2036-а

Невиждано бързо решение от сходен вид...

Кампанията на опозицията против промените не съумя да набере скорост . Протестни демонстрации на опозицията в съветската столица през април бяха неразрешени поради рестриктивните мерки в битката с ковид. Московски съд блокира уеб страницата " Не ", който събираше подписи против промените.

Висши политици обаче акцентират какъв брой значимо е да се даде опция на Путин да остане на власт.

Кметът на Москва Сергей Собянин разказва промените като нужни, в случай че страната желае да " подсигурява непоклатимост, унищожаване на несигурността ".
 Русия одобри закона, допускащ на Путин да остане на власт до 2036 година
Русия одобри закона, допускащ на Путин да остане на власт до 2036 година

Законопроектът беше признат с 383 гласа, нито един срещу и 43 въздържал се.

Руският водач разяснява предходната седмица, че не е решил дали ще търси нов мандат след 2024 година, само че не изключва тази опция.

Реформите също ще консолидират президентските пълномощия, като разрешат на президента да номинира топ съдии и прокурори. Реформите плануват стопански промени, които ще подсигуряват, че минималната заплата няма да бъде по-малка от минималния предел за прехранване и държавните пенсии ще бъдат поправени по отношение на инфлацията. Промените включват и споменаването, че руснаците " имат вяра в Бога ", макар че страната има дълга история като световна страна, а също се не разрешават гей браковете. Тези правила са в основата на консервативната и патриотична ценностна система, подкрепяна от Путин.

Кремъл се надява на висока изборна интензивност. В пропагандните материали не се загатва Путин или че може да остане на власт още едно десетилетие и половина . Вместо това е изобразено дете, което целува баба си с девиз " За обезпечено пенсиониране ". На различен афиш съветско семейство желае да се " запазят фамилните полезности ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР