Руснаците не са глупаци да продават на 70 евро, като

...
Руснаците не са глупаци да продават на 70 евро, като
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Себестойността на руския природен газ е около 65 евро за 1000 кубични метра, а на американския, на българската граница е около 500 евро

Руснаците не са простаци да продават на 70 евро, като могат да го продават на 1200

Природният газ ще продължава да бъде купуван от Русия, разясниха Явор Куюмджиев и проф. Валентин Колев

Премиерът Кирил Петков предвижда късане на газовата връзка с Русия след потичането на азерски газ по интерконектора България - Гърция.

"Интерконекторът България - Гърция в някакъв смисъл може да постави завършек на съветския монопол. Диверсификация у нас се наричаше възбраната на съветския газ, а тя значи да имаш разнообразни източници и разнообразни трасета. По-правилната тактика беше да се употребява съществуването на интерконектора, на сделките с Азербайджан, на полутечен газ от Америка, с цел да се реализира същински пазар. Истинският пазар би трябвало да се управлява от цените, а не от политиката ", разяснява енергийният специалист Явор Куюмджиев в студиото на " ".

Според него себестойността на съветския природен газ е към 65 евро за 1000 кубични метра, а на американския, на българската граница е към 500 евро.

"Руснаците не са простаци да продават на 70 евро, като могат да го продават на 1200. В Унгария природният газ е два пъти по-евтин от България ", съобщи Куюмджиев.

Той не вижда да се задава газова рецесия. Въпросът е на какви цени ще бъдат доставките за България.

"Ние сега взимаме съветски газ от гръцките и турските контракти. 1 милиарда ще имаме теоретично като се направи интерконекторът. От Америка можем до получим още количества. Газ ще има. Въпросът е, че ще продължава да бъде купуван от Русия, само че не от "Булгаргаз ", а от частни компании ", разясни Куюмджиев.

Неговият сътрудник проф. Валентин Колев посочи, че цената на газа се усилва още преди Ковид пандемията. А повода е трансформацията на огромните съоръжения от въглища на газ.

"Търсенето усили цената. Сега ще следва противоположен развой - евентуално при част от огромните горивни съоръжения ще се възвърне работа на въглища, само че ще отнеме 2-3 година ", предвижда Колев пред Bulgaria ON AIR.

Енергийният специалист изрази убеждението си, че за бъдещото на доставките и цените е от голяма важност кой ръководи страната.

"Едно е да има постоянно държавно управление, друго да е служебно. България няма да остане без газ, има кръгове, които мощно желаят да покажат, че без Русия ние няма да се оправим с природния газ ", сподели проф. Валентин Колев.

И оспори изказванията на сътрудник си, че съветският газ сега може да коства под 100 евро.

"Аз се колебая, че 65 евро е цената на съветския газ при тази на американския от 500. Когато се разясняваше цената на американския газ, тогава тази на съветския беше ниска, и американския излизаше безценен поради неговото втечняване. Сега нещата наподобяват конкурентно ", аргументира се Колев.

"Русия продаваше на облага при цена 110 $, тогава американският полутечен газ не можеше да бъде конкурентен. Себестойността не се е трансформирала, руснаците печелят колосални суми ", добави своя сътрудник Явор Куюмджиев.

Той изрази позиция, че у нас през последните 15 година енергетиката се употребява като инструмент за обществено подкрепяне.

"Затова в обновения бюджет се плануват пари да се подкрепи "Булгаргаз ". Когато има обществено напрежение, се потиска съзнателно цената на електричеството и на газа, това води до декапитализация на държавните сдружения ", добави енергийният специалист.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР