Руснаците имат много загуби, но и нашите не са малки,

...
Руснаците имат много загуби, но и нашите не са малки,
Коментари Харесай

Как в Киев спасяват живота на ранените бойци

" Руснаците имат доста загуби, само че и нашите не са дребни ", споделя един украински боец, настанен в болничното заведение на Киев, която е най-близко до бойното поле. Наш кореспондент беше там и видя по какъв начин лекуват ранените бойци и цивилни.

От над две седмици се водят сражения за Киев. Многобройните ранени по време на съветските въздушни и артилерийски удари се разпределят по разнообразни лечебни заведения в града. Репортер на Дъждовни води посети една от тях - тази, която се намира най-близо до регионите на бойни дейности. Главният доктор на болничното заведение Игор Хоменко, който е някогашен шеф на украинските военно-медицински сили, споделя, че от началото на съветската инвазия при тях непрестанно постъпват ранени хора. " Тук карат ранени военни и цивилни и от други градове - от Ирпин, от Гостомел, от Буча и други места. "

Кой се лекува в болничното заведение?

Успоредно с помощта, която оказва на ранените, болничното заведение продължава да се грижи и за другите си пациенти. Хирургът Денис Рейзин прецизира, че нормалната работа е понамаляла, тъй като доста хора са избягали от Киев. Той споделя, че от време на време в болничното заведение по едно и също време докарват 10-12 ранени. Част от пациентите имат по няколко разнообразни пострадвания и би трябвало да бъдат третирани едновременно от няколко медицински екипа. В болничното заведение по едно и също време могат да действат 7-8 операционни, споделя хирургът. Той изяснява още, че към 70% от ранените, които постъпват в болничното заведение, имат огромна загуба на кръв и мощни болки, като раните неведнъж са в региона на гръдния панер и корема. " Оперативната интервенция нормално е много сложна, тъй като патронът или шрапнелът, попаднал в коремната област, може да засегне няколко органа. И би трябвало да се работи бързо, с цел да се избави човешкият живот ", споделя лекарят.

Част от ранените украински бойци постъпват в болничното заведение в изключително тежко положение: с откъснати крака, с рани в коремната област, с хеморагичен потрес, от време на време и с рани в главата. Доктор Хоменко споделя за двама бойци с такива рани, единият от които бил в кома. Но лекарите им помогнали, а в този момент и двамата към този момент нямат потребност от изкуствено обдишване. Сред постъпващите в тежко положение имало и човек с кръвозагуба от три литра. Оперирали го шест часа, а по същото време в болничното заведение постъпил незабавен случай с перфорирана язва. " Цивилен, който също трябваше неотложно да оперираме. Оперирахме язвата, оказахме му нужната помощ ", простичко обобщава основният доктор.

Игор Хоменко всеки ден хваща хирургическия скалпел. " Имахме необичаен случай: пациент с рана в сърцето. Браво на момчетата, които съумяха да го докарат тук! Сърдечната активност спря на операционната маса, само че ние съумяхме да я възстановим и да правим интервенцията. Аз персонално го оперирах. След това постъпи в профилирана болница. Сега е жив. "

Потокът ранени не секва, само че все пак ситуацията в болничното заведение е устойчиво. Хоменко отбелязва обаче, че към половината от медицинския личен състав не съумява да се добере до работното място от предградията, където се водят интензивни сражения. След 24 февруари близо 200 медици са се настанили да живеят в болничното заведение и 100 други всеки ден идват на работа. На помощ се притичват и лекари от други лечебни заведения - от места, на които към този момент не може да се работи. Главният доктор резервира успокоение: " Има медикаменти, можем да храним постоянно хората, вода и електричество също има, т.е. - можем да работим. Към днешния ден се оправяме. Даже ни затрупват с артикули. Ресторантите оферират храна и се грижат за прехраната на нашите хора. Всички се пробват да ни оказват помощ с каквото могат ", споделя Хоменко.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

" Истински пъкъл "

Ранените украински бойци са настанени на два етажа в болничното заведение. С експлицитното позволение на основния доктор репортерът на Дъждовни води беседва с няколко от тях, които се намират във фаза на възобновяване. Руслан, който преди време е взел участие в бойни дейности в Донбас, след 24 февруари още веднъж постъпил на военна работа. Ранили го в сраженията край Киев. " През първите няколко дни изпълнявахме задания по наблюдение и локализиране на противниковите позиции. По-късно съперникът съумя да концентрира огромно количество от своята огнева мощност и просто стартира да унищожава всичко, което му се изпречеше на пътя. Нямат благосклонност нито към дребните деца, нито към пенсионерите. Работят вражеските системи " Град " (реактивна система за залпов огън - бел. ред.), артилерията, авиацията: бомбардират безусловно всичко - същински пъкъл е ", споделя раненият боец.

Неговият приятел по орис Виталий споделя, че на неговата войскова позиция четири дни се водили яростни сражения. " Ние удържахме позицията. На петия ден, когато нещата се поуспокоиха, а врагът понесе обилни загуби, от страната на Беларус се включи авиацията ", изяснява Виталий. Според него два самолета се насочили към украинските позиции. " При първото нахлуване хвърлиха четири бомби. Когато скочих да оказа помощ на своя ранен събрат, вторият аероплан още веднъж стартира да хвърля бомби. Ударната вълна ме блъсна и раздра напълно моята бронежилетка. Контузия, контузия на гърба, натъртвания. Два дни не си усещах краката, на третия към този момент се пораздвижих. Големи благодарности на лекарите ", споделя Виталий.

И различен украински боен, получил две пострадвания в сраженията, също твърди, че руснаците обстрелвали масирано с гранатомети и реактивна артилерия. " Как оцелях - самичък не зная. Те стрелят с прицел, доста момчета бяха ранени, доста починаха ", споделя той.

Това удостоверява още един ранен украински боец, съгласно който съветската войска коригирала прицела си благодарение на безпилотни самолети и към този момент целеустремено обстрелвала украинските позиции. " Да, руснаците имат доста загуби, само че и нашите не са дребни. По-малки са от техните, само че тях това не ги интересува - те пълзят ли, пълзят напред ", споделя боецът и благодари на лекарите, които го оперирали и му оказали нужната професионална помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР