Руснаците гласуват за президент днес. Те имат право на избор

...
Руснаците гласуват за президент днес. Те имат право на избор
Коментари Харесай

Избори за президент в Русия с предизвестен победител

Руснаците гласоподават за президент през днешния ден. Те имат право на избор сред 8 претенденти, въпреки че упованията са Владимир Путин, който е отпред на страната от над 18 години, да бъде определен за още един мандат. 

Според социолозите поддръжката за Путин ще е към 70%. 

В съпоставяне с него другите седем претенденти за президентския пост на процедура нямат шансове, сочат социологическите изследвания. За претендента на Комунистическата партия на Руската федерация Павел Грудинин считат да гласоподават към 7-8 % от гласоподавателите, за ултранационалиста Владимир Жириновски - към 5-6 %, за журналистката и световна лъвица Ксения Собчак - към 1-2 %, а останалите претенденти ще получат общо към 1%.

На главния конкурент на Путин - Алексей Навални, беше неразрешено да се яви на изборите поради условна присъда за нелегално заграбване на средства. Навални разгласи процеса за режисиран и прикани съветските жители да бойкотират изборите.

Въпреки че изборите наподобяват предрешени, терзанията на Кремъл са точно за ниски изборна интензивност, която ще намали легитимността на резултата. Очакванията въпреки всичко са изборната интензивност да е към 60%, което ще обезпечи нужната легитимност на изборите.

За първи път след анексирането на Крим жителите на полуострова ще гласоподават за президент на Русия. 

Опозиционерът Алексей Навални обяви в изявление за Франс прес, че  предстоящата поддръжка за Путин от към 70% не значи същинско утвърждение, а чувство за липса на същински избор.

Политолозите пък допълват, че Путин съумява да употребява добре страховете на руснаците, като ги кара да мислят, че в случай че не бъде определен, това ще значи безпорядък за Русия и връщане на неустойчивостта на 90-те години на предишния век, от която популацията се опасява.

Кандидатпрезидентската акция протече много скучно. Тя обаче беше белязана от огромно напрежение сред Русия и Запада.

Москва и Вашингтон размениха реплики на тематика допустимо нуклеарно нахлуване, откакто в тирада пред Федералното заседание Путин описа за новото нуклеарно оръжие на Русия, а Съединени американски щати дадоха отговор, че имат подводници, които могат да унищожат Русия.

Кампанията беше белязана и от отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в английския град Солсбъри. Двамата се намират в сериозно положение. 

Британският министър председател Тереза Мей упрекна Москва за отравянето на Скрипал, а външният министър Борис Джонсън разгласи, че решението за отравянето на шпионина евентуално е взето от самия Путин. Лондон изгони 23-ма съветски дипломати от страната, които не са оповестили, че принадлежат към съветските служби, а всички контакти на високо равнище сред двете страни бяха анулирани. 

Според политолозите обаче това напрежение може да се окаже в интерес на Владимир Путин, защото мнозина го виждат като сплотяващ фактор против Запада, който упреква Русия за всички несгоди. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР