Руснакът Винник, който е заплашен от над 50 години затвор,

...
Руснакът Винник, който е заплашен от над 50 години затвор,
Коментари Харесай

САЩ отговориха на присъдата на Грайнър с отвличане на руснак

Руснакът Винник, който е застрашен от над 50 години затвор, беше задържан в Съединени американски щати. В четвъртък той в действителност беше отведен с машинация от Европа в Сан Франциско в нарушаване на всички интернационалните правни правила. Очевидно по този начин Вашингтон отговори на присъдата на американката Грайнър, който беше наказана в Руската федерация за контрабанда на опиати. Защо Вашингтон отвлича съветски жители и има ли метод да спре това в действителност взимане на заложници?

Руснакът Александър Винник, който е упрекнат от Съединени американски щати в киберпрестъпления, беше отведен от Гърция в Съединени американски щати. „ Всичко се случи и беше завършено като похищение “, разкрива един от членовете на семейство Винник. Близки оповестиха, че съветският жител е бил превозен от Гърция до Бостън с частен аероплан в нарушаване на всички законови процедури. „ От Бостън на Александър беше разрешено да се обади вкъщи “, сподели член на семейство Винник. По-късно руснакът е бил превозен със длъжностен аероплан до Сан Франциско.

Полицията на летището в Атина в четвъртък вечерта съобщи, че не знае нищо за екстрадицията на Винник и че той е бил отведен в Атина. Служители от консулския отдел на съветското посолство в Гърция не са били позволени до съветския жител, макар че той е изискал среща. Кремъл следи ориста на Винник, сподели прессекретарят Дмитрий Песков.

Процесуалните правила на гръцкото законодателство не разрешиха Винник да бъде неотложно изпратен от Гърция в Съединени американски щати, само че в Атина " си затвориха очите ", сподели родственик на хванатия руснак. „ Гърците отново ще кажат, че не са знаели, не запомнили са, объркали са, че съжаляват. Както и преди, имаше документ за екстрадиция с подправен автограф на министъра на правораздаването, а по-късно се оказа, че той не е подписвал нищо “, сподели източникът.

От международноправна позиция целият механизъм за депортиране на Винник в Съединени американски щати през Гърция е несъответстващ, заради което Русия приравнява сходни случаи на отвличания, сподели Павел Герасимов, заслужил правист на Руската федерация, вицепрезидент на Съюза на юристите на Русия. „ Във всеки случай задграничните сили за сигурност трябваше да се извърнат към съветските представители в Интерпол с обосновката за изпращането на Винник в Съединените щати. Но никой не се е свързал нито с външното ни министерство, нито със чиновниците на реда “, сподели юристът.

Трябва да се означи, че по едно и също време с американската интервенция за похищение на руснак от Гърция, Джо Байдън се оплака от „ противозаконното “ задържане в Русия на американската гражданка Бритни Грайнър и нейната „ неприемлива “ присъда. Припомняме, че в четвъртък съветски съд призна Грайнър за отговорна в контрабанда на опиати у нас. Съдиите осъдиха американката на девет години.

Байдън даде обещание, че американските управляващи ще употребяват " всички вероятни средства ", с цел да върнат Грайнър и различен американец, легнал в Русия, Пол Уилън, в родината им. В средата на юни Московският градски съд призна този някогашен морски пехотинец за отговорен в шпионаж и го осъди на 16 години със непоколебим режим.

Може да се допусна, че американската страна ще се опита да употребява хванатия в Гърция Винник (заедно с другия наш съотечественик Виктор Бут, който излежава присъда в САЩ), с цел да се пазарят за изгонването на Грайнър и Уилън. Имайте поради, че в края на юли в американската преса се появиха известия, че Байдън е одобрил проект за замяна на Уилън и Грайнър против Бут. Миналата седмица съветският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разискаха по телефона размяната на пандизчии. Лавров прикани ръководителя на Държавния департамент да се върне към " тихата дипломация " по този въпрос, оповестиха от външното министерство.

Заслужава да се означи и брифингът, извършен в четвъртък от координатора по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби. Служителят на Белия дом е бил запитан дали Вашингтон счита, че Русия ще одобри американското предложение, което не включва еднакъв продан на пандизчии - един за един или двама за двама? Тоест, в началото се предполагаше, че Съединени американски щати имат намерение да предложат един руснак в подмяна на двама американци. „ Мога да кажа, че направихме съществено предложение. Няма да встъпвам в детайлности, само че призоваваме руснаците да го одобряват “, отговори Кърби. Може да се допусна, че Винник, който беше откаран в Съединени американски щати с частен аероплан, може да стане вторият руснак, който би трябвало да бъде сменен за наказания контрабандист на опиати Грайнър и разузнавач Уилън.

Независимо дали индивидът (в случая Винник) е отговорен или не, законът би трябвало да важи, само че Съединени американски щати работят в безспорен произвол, който е съпоставим с рекет, разяснява депутатът от Държавната дума Олег Морозов. „ Тази процедура е равна на бомбардировките над Ирак, когато Съединени американски щати не се интересуваха какво мислят другите. Те задържат съветски жител на територията на трета страна и не ги интересува какво споделя законът за това и какво мисли международната общественост “, акцентира политикът. Инциденти като задържането на Винник от дълго време са част от интернационалната процедура на Съединени американски щати, сподели депутатът Морозов. „ Има доста случаи, когато съветски жители са арестувани на територията на трети страни и по-късно безусловно нелегално и скрито екстрадирани на територията на Съединените щати, където са изправени пред съд “, сподели източникът.

Нека поясним – в делото Винник, което продължава повече от пет години, са забъркани няколко страни, взе участие и съдът в Страсбург. През юли 2017 година съветският програмист беше задържан в Гърция по искане на Съединени американски щати. Американското следствие упрекна Винник в основаването на борсата за криптовалута без лиценз от управляващите на Съединените щати, посредством която съгласно американската страна са изпрани милиарди долари. Руснакът също беше упрекнат, че не е записал активността си в Отдела за финансово разузнаване на Съединени американски щати и не е спазил условията за битка с прането на пари. В Съединените щати 33-годишният Винник е изправен пред 55 години затвор - в действителност доживотна присъда.

През януари 2020 година Гърция екстрадира Винник не в Съединени американски щати, а във Франция. Тук съветският програмист беше упрекнат по 19 престъпни обвинявания. Френски съд оправда Винник по всички френски обвинявания и го осъди на пет години по едно американско обвиняване. Освен това съдиите решиха, че руснакът не е направил закононарушение, а нарушаване. Затворническата присъда изтече, само че Винник остана в пандиза. Той към този момент трябваше да бъде върнат в Гърция за екстрадиция в Съединени американски щати. Европейският съд по правата на индивида обаче забрани предаването на Винник на гръцкото правораздаване. В четвъртък парижки съд постанови да освободят Винник като част от дело за екстрадиция в Съединените щати - Париж публично отхвърли да трансферира руснака на американците. Но същият френски съд незабавно разпореди съветският жител да бъде арестуван и пренасочен под ескорт в Гърция. На идващия ден частен аероплан откара Винник от Атина до Бостън.

Както изясни юрист Герасимов, естествената скица от позиция на интернационалното право трябваше да наподобява по този начин: Гърция задържа Винник по искане на французите, защото делото против него е формирано във Франция. Освен това във френския съд процесът протича с присъединяване на представител на Русия и съветското консулство трябваше да съблюдава правата на нашия жител. Включително - при разглеждането на въпроса за екстрадицията на Винник в Русия.

„ Но присъединяване на американски представители в това дело без мотивиране на трансграничния темперамент на закононарушението като цяло би било невероятно съгласно закона, защото Винник не е жител на Съединени американски щати “, сподели юристът. “Друго опрощение за американското присъединяване може да бъде, че Съединени американски щати са претърпели главните вреди от хипотетичното закононарушение на Винник. Но Вашингтон не даде нищо по въпроса. Освен това на стадия на разискване на екстрадицията американската страна не е имала никакъв контакт с Москва, тъй че съветското външно министерство издаде протестна нота”, добавя той.

Сега, с цел да бъде Винник сменен или просто екстрадиран в Русия, той би трябвало да бъде наказан в Съединени американски щати, изясни Герасимов. „ След това Москва оповестява на Вашингтон, че съветската страна е подготвена да одобри Винник да излежи присъда в Русия. Това започва двупосочен разговор. Ако двете страни се спогодят и в случай че Винник дойде в Русия, тогава тук той има право да апелира за преразглеждане на правосъдното решение и да се опита да потвърди, че американският съд е взел незаслужено решение “, посочи юристът.

В същото време, добави юрист Герасимов, не е изключено задържаният руснак да бъде трансфериран в Пуерто Рико или в база “Гуантанамо”, Куба, където към момента действа специфичен затвор. „ От правна позиция това няма да е американска територия, само че американските правоприлагащи органи ще „ работят “ със арестувания “, сподели юристът. „ Единственият метод да бъдем в сигурност е да не правим закононарушения. Но във всеки случай е по-добре да лежите в Крим, а не в чужбина “, добави събеседникът не без жлъч.

Въпросът за противодействието на американския интернационален рекет е на първо място политически въпрос, акцентира депутатът Морозов. „ Невъзможно е да се живее на правилото „ ами в случай че американците ме обвинят в нещо, няма да мога да се движа по-далеч от Уралските планини “. Единственият метод да се отговори е това, което Русия, Китай и доста други страни вършат в този момент: те нарушават международния ред, открит от американците, отхвърлят да вземат участие в несправедливия международен ред и ще предложат на света напълно други правила и правила “, акцентира събеседникът. „ Рано или късно ще дойдем в свят, в който на американците към този момент няма да бъде разрешено да се занимават с рекет. Междувременно Съединени американски щати, за жалост, работят на правилото на силата и обстоятелството, че те самите са закон”, добавя той.

Междувременно съветското външно министерство очерта позицията на Москва: нашата страна е подготвена да разиска размяната на пандизчии със Съединени американски щати, само че единствено в границите на канала, утвърден от президентите на двете страни на среща в Женева предишния юни. Това съобщи в петък ръководителят на съветската дипломация Сергей Лавров, разяснявайки известията за утвърден от Байдън проект за избавяне на Грайнър и Уилън.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР