Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Малко

...
Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Малко
Коментари Харесай

Руслан Трад: Ако доставките на Запада продължат да са ограничени,...

Руслан Трад, публицист, Фейсбук. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Малко настрана от водещите вести, събитията в Източна Украйна се развиват с огромно значение за целия район. На 2 април съветските войски доближиха покрайнините на град Часов Яр, който отваря пътя към други огромни украински градове в Донецка област. Над 70% от територията на града са към този момент унищожени поради непрекъснати съветските бомбардировки и обстрел.

Защитата на Часов Яр е стратегически значима задача за Украйна, защото градът е ситуиран на преобладаваща височина, откъдето се открива огневи надзор над Костантиновка. Часов Яр, дружно със Славянск и Краматорск, са измежду главните цели на Руската федерация, която се стреми да завземе цялата Донецка област.

Ден след ден, борбата за Часов Яр стартира и тя ще бъде същинско тестване и за двете страни. Както стана ясно, за Украйна загубата на града ще има доста съществени последици; в случай че обаче съветските сили не съумеят да го завладяват, това ще сложи под въпрос способността им да реализират една от главните си цели на войната.

Освен височините, посочвани от анализатори като значимост при боевете, методите към града от изток са покрити с канал, който е съществено затруднение за техниката. Ако борбата се измести на изток, мостовете над канала ще бъдат взривени. На тази основа борбата за града ще се концентрира върху потреблението на пехотата, което значи тежки сражения и борба за всеки сантиметър.

Руснаците съвсем постоянно употребяват въздушнодесантни войски (ВДВ) в основни региони. Въпреки че в този момент, след загубите от последните две години, ВДВ не се разграничават доста от постоянната пехота, те въпреки всичко са по-мобилни и по-подготвени. Частите от 98-а въздушнодесантна дивизия и 11-а въздушнодесантна щурмова бригада, видяни в региона на Часов Яр, ясно демонстрират значимостта на този регион за съветското командване. Сред преимуществата на съветската войска са потреблението на въздушни бомби и по-голям брой артилерия.

Първият опит за нахлуване към Часовников Яр беше маркиран на 4 април. Опитът беше несполучлив, като 67-а бригада на украинската войска порази няколко десетки съветски единици бронирана техника и транспортни средства. Въпреки това се виждат и някои проблеми в организацията на украинската защита. По-специално, минните заграждения наподобява са слаби, защото няма активиране на мини при заличаване на техника. Руските сили също по този начин съумяха да употребяват безпроблемно четири самолета Су-25 за поддръжка на сухопътните войски, което демонстрира проблеми със зенитните системи.

Сред другите проблеми на украинските отбранителни сили са закъсненията в подготовката на отбранителните структури, неналичието на персонален състав в частите и слабата поддръжка от страна на сътрудниците.

Ако сегашната обстановка се резервира с лимитирани доставки от Запада, само че с поддръжка за руснаците от КНДР, Иран и Китай, преимуществото им пред Украйна може да доближи своя връх през тази година.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР