Руското вътрешно министерство предяви обвинение на бившия лидер на Демократическата

...
Руското вътрешно министерство предяви обвинение на бившия лидер на Демократическата
Коментари Харесай

Русия обвини най-богатия човек в Молдова в ръководство на наркокартел

Руското вътрешно министерство предяви обвиняване на някогашния водач на Демократическата партия в Молдова и най-богат гражданин на страната Владимир Плахотнюк, че управлява наркотартел, предадоха съветски медии.

Според следствието Плахотнюк взел участие в доставка на марокански хашиш в Русия през Испания. Пазар били страните от някогашната Общност на самостоятелните страни, включвата две трети от страните от някогашния Съветски съюз. Освен това той е упрекнат за 28 случая на контрабанда и разпространенине на опиати в изключително огромни размери. Ако виновността му бъде потвърдена, той е застрашен от пожизнен затвор.

Според министерството Плахотнюк, имайки опция да въздейства на политическата обстановка и на органите на държавната влат с " незаконни способи за влияние ", влезнал в " незаконен совор с водачи на проведената престъпност в Молдова, в това число с лица, заемащи високо състояние в незаконната подчиненост ".

Споменати са и съответни незаконни водачи, с които Плахотнюк се допуска, че се е срещал - Олег Прутяну, Алекандру Стегереску и Мануел Силвио де ла Пас. С първия срещата била с посредничеството на молдовски народен представител и победител на интернационалните шампионати по кикбокс, Константин Цуцу, на който също е предявено обвиняване.

Между август 2012 и юни 2019 година полицията от Русия, Молдова, Беларус и Испания е повдигнала наказателни обвинявания на над 60 души от хипотетичния профсъюз на Плахотнюк, в взаимна интервенция дружно с испанските управляващи са конфискувани и 6 тона хашиш.

Кишинев търси подпомагане против Плахотнюк

Обвивението против Плахотнюк не е първото, предявено от съветските управляващи. През февруари името му се загатна в незаконна скица за изнасяне на милиарди рубли от Русия. През 2017 година той бе задочно задържан от московски съд поради присъединяване в опита за ликвидиране на руско-молдовски предприемач.

Плахотнюк, на процедура управлявал Молдова години наред посредством Демократическата партия (от която бе министър председателят Павел Филип), е на прицел и на настоящето молдовско държавно управление на премиера Мая Санду. Решението на намиращия се под негово въздействие Конституционен съд да в профил президента Игор Додон, отказал да се съобрази със периодите за сформиране на коалиция в Народното събрание, провокира политическа рецесия, за малко оставила страната с две държавни управления - едно на Санду и едно на Филип.

Русия застана на страната на Додон (определян като проруски президент) и премиера Санду, съумяла ден след периода да сформира държавно управление (считано за проевропейско), изразявайки за рецесията позиция, сходна с тази на Съединените щати. Тази седмица молдовският вътрешен министър Андрей Нъстасе разгласи, че страната му има потребност от подпомагане от интернационалните следствени органи за активността на Плахотнюк.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР