Руското външно министерство не изключва възможността Европа да спре да

...
Руското външно министерство не изключва възможността Европа да спре да
Коментари Харесай

Москва очаква Европа да откаже да издава шенгенски визи на руснаци. Какво е положението сега? -

Р уското външно министерство не изключва опцията Европа да спре да издава шенгенски визи на руснаци. Сега, макар ограниченията, наложени в отговор на съветската инвазия в Украйна, доста европейски страни издават шенгенски визи, само че заради гневното търсене и взаимното изпъждане на дипломати е доста мъчно да се получат във визовите центрове в Русия , оповестява Би Би Си.

" Министерството деликатно записва апелите от Европа да се спре издаването на шенгенски визи на руснаци ", съобщи в изявление за ТАСС Иван Волынкин, шеф на консулския отдел на съветското външно министерство.

По думите му множеството сходни изявления се вършат от " одиозни политици " или " русофоби ", само че Латвия, Литва, Полша, Чехия и Естония към този момент са минали към " съвсем цялостно прекъсване " на издаването на визи за съветски жители.

По данни на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) от пролетта балтийските страни и Чехия не издават краткосрочни визи на съветски туристи. Полша не е в листата.

Кой в Шенген дава визи

ATOР поучава руснаците, които възнамеряват пътувания до Европа, да не изпадат в суматоха. Повечето страни от Европейски Съюз и Шенген към момента одобряват документи за туристически визи. Според туроператорите описът включва Гърция, Испания, Италия, Франция, Финландия, Хърватия, България, Кипър, Швейцария, Германия, Унгария, Словения, Австрия и Швеция.

Освен в Чешката република, Латвия, Литва и Естония, сега е невероятно да се получи виза за Дания и в Русия. Датското посолство не забрани издаването на визи на съветски жители, само че предложи да се извърнат към визовите центрове в други страни. Швеция и Норвегия също преустановиха приемането на заявки, само че то беше обновено през април.

Ден по-рано, на 25 юли, Финландия съобщи, че не възнамерява да спре издаването на туристически визи на съветски жители поради нашествието в Украйна. Членове на финландския парламент обаче настояха да се спре с издаването на визи, както са създали прилежащите балтийски страни, заяви Интерфакс, цитирайки Илта-Саномат.

Няма налични места

Според туроператора " Руски експрес ", макар че някои европейски страни не престават да издават визи за Русия, във визовите центрове в Москва на процедура няма свободни места.

Във финландските визови центрове в Москва и Санкт Петербург всички места за визи за лятото към този момент са изчерпани, а входът за септември към момента не е отворен.

Центровете за кандидатстване за визи в Германия, Австрия и Франция също не работят.

Италианският център за кандидатстване за виза е отворен до края на септември, а шведският - до края на август. Центърът за кандидатстване за унгарска виза може да бъде запазен на идващия работен ден. ATOР изяснява това с обстоятелството, че унгарците издават визи строго за периода на пътуването (еднократни визи) и за кандидатстването постоянно е нужен заплатен билет.

Гръцкото консулство в Москва е лимитирало броя на претендентите. Кандидатури се одобряват единствено за идващите полети до 31 юли. Генералното консулство на Гърция в Москва прекрати работа при започване на юли заради депортирането на чиновници - в края на юни съветското външно министерство разгласи осем гръцки дипломати за личност нон грата.

Треска и увеличение на броя на отводите

" Сега в действителност не е елементарно да се получи шенгенска виза: има доста отводи, а времето за очакване се е нараснало няколко пъти ", споделя пред Интерфакс Аида Ейралиева от туристическата организация " Места по света ".

Така да вземем за пример към половината от заявките за финландски визи, подадени в посолството на републиката в Москва, са отхвърлени, съобщи преди ден ръководителят на Консулския отдел на Министерството на външните работи на Финландия Юси Танер.

Той изяснява отхвърли на заявките с компликациите при обработката им заради възходящия брой заявки. Обсъжда се въпросът за установяване на предел за издаване на визи на руснаци.

ATOР уточни, че проблемите с приемането на шенгенски визи в Русия се дължат, наред с другото, на огромното търсене.

" Хората стартират да се опасяват, че както при визите за Съединени американски щати, Шенген ще стане недосегаем за Русия и те ще би трябвало да пътуват до други страни за виза. Ето за какво доста хора се пробват да си обезпечат шенгенска виза. Дори не за съответно пътешестване - може въобще да не го възнамеряват. Те просто желаят да имат шенгенска виза ", цитира асоциацията един от своите специалисти.

Алексан Мкртчян, заместник-председател на Алианса на туристическите организации (АТА), счита, че забавянето на обработката на шенгенските визи се дължи основно на намаляването на броя на задграничните дипломати.

В отговор на съветското навлизане западните страни изгониха съветски дипломати, а ответните ограничения на Русия доведоха до дефицит на чиновници в посолствата, които да обработват молбите за визи.

Какво, в случай че не Шенген?

Директорът на консулския отдел на съветското външно министерство подсети, че е допустимо да се пътува до Европа с национални визи, в случай че към момента е взето решение за прекъсване на издаването на шенгенски визи.

" Ако си представим, че хипотетичната обстановка на цялостно преустановяване на издаването на шенгенски визи за руснаци стане действителност, бихме могли да разчитаме на опцията за създаване на визово съдействие на двустранна основа с някои европейски страни, които съблюдават контракта ", сподели Волынкин в изявление за ТАСС.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР