Руското посолство у нас може да бъде закрито, ако до

...
Руското посолство у нас може да бъде закрито, ако до
Коментари Харесай

Митрофанова с нота до МВнР: Затваряме посолството

Руското посолство у нас може да бъде закрито, в случай че до 12 ч. през днешния ден не бъде анулирано решението на българското държавно управление за експулсиране на 70 съветски дипломати.
Москва обмисля разкъсване на дипломатическите връзки с България, съобщи нощес за Българска национална телевизия посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова.
По-рано уеб сайтът " Епицентър " разгласи, че разполага с нота, изпратена от посланика на РФ Елеонора Митрофанова до българското външно министерство, в която се упорства за анулация на решението за експулсиране на дипломати и чиновници на съветското посолство у нас.
" Смятаме оповестяването за " личност нон грата " и неприемливи лица на 70 чиновници на съветските задгранични институции на територията на Република България за невиждан, оскърбителен, изцяло безпочвен и предизвикателен акт, подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна изцяло отхвърля тези обвинявания ", написа в нотата.

От съветското посолство са показали, че от групата от 70 души - чиновници на посолството, които са посочени за експулсиране, единствено 34 са дипломати. Останалите са механически личен състав. И откакто не са дипломати, към тях не може да бъде приложена глобата " оповестяване на личност нон грата ". Така България е уличена в нарушаване на Женевската конвеция, която урежда тези връзки, и в неспазване на интернационалните контракти, твърди " Епицентър ".
" В случай, в случай че нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124 не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред съветското управление неотложно ще бъде издигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската Федерация. В този случай отговорността за извънредно тежките последици за връзките сред Руската Федерация и Република България ще бъде напълно върху Българската страна ", написа в документа.
" Епицентър " цитира дипломати, съгласно които е допустимо по предложение на външния министър в оставка кабинетът незабавно да вземе сходно решение с гласоподаване от министрите и по-късно външният министър да предложения в Министерство на външните работи съветския дипломат и да му връчи нова нота, с която се отдръпват предходните.
Нотата на Митрофанова стана мотив за привикване на ексклузивен Председателски съвет на Народното събрание. Депутатите изчакваха и завръщането на външния министър Теодора Генчовска, която бе срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните от НАТО.
По-късно министър председателят Кирил Петков излезе с послание към посолството на Русия да отдръпна подадената нота.
" Отношенията сред България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от огромно значение за ориста на страната ни в исторически проект ", показва министър-председателят. Той декларира, че има вяра в нуждата от разговор, за който дипломатическите канали са от основно значение, както и че българо-руските връзки могат да продължат да се развиват в сферите от съвместен интерес, уважавайки значимите за всяка от нашите страни полезности.
" Ние почитаме съветския народ и ценим нашите културни, исторически, обществени и търговско-икономически връзки. Заради това, макар че българското наличие в нашето посолство в Русия наброява едвам 12 души, Руското посолство в България ще има опцията да резервира 43-ма свои чиновници, според решението, взето от българското държавно управление през вчерашния ден ", добавя той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР