Руското министерство на външните работи тази вечер настоя НАТО да

...
Руското министерство на външните работи тази вечер настоя НАТО да
Коментари Харесай

Русия иска НАТО да оттегли поканата си за членство, дадена на Киев и Тбилиси

Руското министерство на външните работи довечера настоя НАТО да отдръпна "официално " свое решение от 2008 година, отварящо вратата за присъединение на Украйна и Грузия, на което Москва изрично се опълчва, съобщи Франс прес.

В интерес на европейската сигурност е належащо публично да се анулира решението на срещата на високо ниво на НАТО в Букурещ от 2008 година, което отваря вратата за присъединение на тези две страни, граничещи с Русия, се споделя в позиция на ведомството.

Руските управляващи настояха също НАТО да приключи провеждането на военни учения покрай съветската граница и приканиха за обновяване на "редовен разговор " по сигурността сред Москва, Вашингтон и НАТО.

Повече от месец западните страни упрекват Русия, че е струпала десетки хиляди бойци покрай украинската граница. Кремъл твърди, че отговоря на "провокации ".

Във вторник Джо Байдън и Владимир Путин разговаряха два часа, без да съумеят изцяло да понижат напрежението.

По време на тази среща Путин изиска "правни гаранции ", изключващи опцията за присъединение на Украйна към алианса. Той упреква Запада, че не е извършил обещанията си от края на Студената война НАТО да не се уголемява на Изток.

Москва непрекъснато припомня, че има червени линии и акцентира, че Украйна се доближава рисково покрай тях като разполага военни дронове, като удостоверява упоритостта си да се причисли към НАТО и желае повече западни оръжия.

Кремъл също така осъжда възобновяването на активността на НАТО в региона на Черно море.

Вашингтон и европейските страни неведнъж дадоха да се разбере, че украинско присъединение към Северноатлантическия алианс не е на дневен ред, а това мощно подразни Киев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР