Руското министерство на правосъдието е завело дело, в което иска

...
Руското министерство на правосъдието е завело дело, в което иска
Коментари Харесай

Русия закрива на една от най-старите правозащитни групи в страната, създадена още в СССР

Руското министерство на правораздаването е завело дело, в което желае затварянето на Московската хелзинкска група (МХГ) – една от най-старите правозащитни организации в страната, съобщи Ройтерс като се базира на информация от страницата на московски съд.

Групата, която е учредена по руско време, разгласява годишен отчет за положението на човешките права в Русия. Все още не е ясно на какво съображение управляващите са поискали групата да прекрати работа, само че новинарският уебсайт " Новая газета " заяви, че ходът на съветското ведомство е бил изработен вследствие на неочаквана инспекция на дейностите на организацията, подредена от прокуратурата.

Групата се отхвърли от задгранично финансиране през 2012 година, с цел да не бъде обозначена като " задграничен сътрудник " по силата на закон, объркващ работата на организации, които получават средства от чужбина.

МХГ е учредена от екип руски дисиденти – учени и правозащитници – през 1976 година, с цел да следи дали Съветският съюз извършва съглашение сред Изтока и Запада, имащо за цел да сложи началото на интервал на разведряване на връзките. От 1996 година до гибелта ѝ през 2018 година известната руска и съветска правозащитничка Людмила Алексеева е председателка на МХГ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР