Руското министерство на отбраната обвини Украйна в ядрен тероризъм, като

...
Руското министерство на отбраната обвини Украйна в ядрен тероризъм, като
Коментари Харесай

Русия обвини Украйна в „ядрен тероризъм“

Руското министерство на защитата упрекна Украйна в " нуклеарен тероризъм ", като предизвести за вероятни " пагубни последствия " за Европа, потвърждавайки, че е атакувала Запорожката атомна електроцентрала.

Руското министерство на защитата съобщи в понеделник, че Украйна е обстреляла Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на 7 август, повреждайки високоволтови електропроводи и принуждавайки централата да понижи производството си.

В ежедневния си боен брифинг министерството на защитата сподели, че Украйна е обстреляла електроцентралата към 12:40 часа локално време от позиции край град Марханец, съобщи Ройтерс. Обстрелът е развалил електропровод с високо напрежение, доставящ електричество на районите в Южна Украйна - Запорожие и Херсон, елементи от които са под съветски надзор, споделиха още от министерството.

„ В резултат на обстрела е зародил и токов удар “, споделят от Москва, „ задействана е системата за сигурност, която е прекъснала електрозахранването “.

" На 7 август режимът на Зеленски извърши нов акт на " нуклеарен тероризъм " в обектите на енергийната инфраструктура на Запорожката атомна електроцентрала, с цел да сътвори филантропична злополука в Херсонска и Запорожка област “, съобщи представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.

Киев отхвърли да нападна завода. Украинската държавна нуклеарна енергийна компания " Енергоатом " заяви в неделя, че служащ е бил ранен, когато съветските сили са обстрелвали електроцентралата в събота вечерта.

Ройтерс не може да удостовери информациите от бойното поле.

Русия също по този начин сподели, че е понижила мощността на два от реакторите, с цел да " предотврати разстройства " и че пожарните екипи са потушили източник на пушек. Служител, назначен от Русия в района на Запорожие, сподели по-рано в понеделник, че оборудването работи обикновено.

Русия и Украйна се упрекват взаимно за офанзивите против електроцентралата през последните няколко дни, а " Енергоатом ", операторът на украинската държавна атомна електроцентрала, прикани мястото да бъде несъмнено като зона " свободна от военни дейности ".

По-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Атнтониу Гутериш предизвести, че всяко нахлуване против нуклеарна централа е самоубийствено.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР