Руското Министерство на отбраната (МО) изглежда ускорява отстраняването на командири

...
Руското Министерство на отбраната (МО) изглежда ускорява отстраняването на командири
Коментари Харесай

ISW: Руската армия страда от неподчинение на авторитетите

Руското Министерство на защитата (МО) наподобява форсира отстраняването на командири от някои от най-боеспособните елементи и формирования на съветската войска. Неотдавнашните уволнения на командващия 58-а общовойскова войска генерал-полковник Иван Попов и командира на 106-а гвардейска въздушнодесантна дивизия генерал-майор Владимир Селиверстов доведоха до спекулации за други хипотетични скорошни уволнения и арести.

Сред тях са командирът на 7-ма дивизия генерал-майор Александър Корнев, командирът на 90-та танкова дивизия (Източен боен окръг) генерал-майор Рамил Ибатулин, командирът на 31-ва бригада Сергей Карасев, командващия генерал-полковник Михаил Теплински и други.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта в Украйна.

ISW не е видял удостоверение, само че напомня, че тези изказвания следват предходни, които се оказаха истина.

Тези съединения и елементи водят отбранителни и настъпателни интервенции в основни сектори на фронта в Украйна.

Рокадите и арестите на командири са свързани със случаи на непокорство и рецензия решенията на решения на Генералния щаб , което наподобява се популяризира към някои от техните бойци.

ISW оцени на 30 април, че Кремъл е намалил няколко командири, като е трансферирал техните отговорности от Украйна към Сирия или Нагорни Карабах и че тези явни намаления оставят отворена опцията тези командири да се върнат в интерес на съветския президент Владимир Путин.
 WSJ: Западните служби настояват, че Пригожин е желал да арестува Шойгу и Герасимов
WSJ: Западните служби настояват, че Пригожин е желал да арестува Шойгу и Герасимов

Изтичане на информация го е принудило да работи по-рано

Хроничното неуважение на съветската командна верига от страна и на Кремъл евентуално пречи да открият цялостен надзор над съветската войска в Украйна. Самият Путин поредно заобикаляше или пренебрегваше откритата командна верига с вярата да обезпечи бързи триумфи на бойното поле по време на войната, с което унижи престижа на Шойгу и Герасимов.

Необичайно е, само че не и неповторимо за един главнокомандващ да желае отзиви за войната от външни специалисти. По-проблематично е, въпреки и към момента да не е неповторимо, за главнокомандващ да изиска мнението на подчинени, които се опълчват непосредствено на висшето управление. Но да се разреши на квази-военен пълководец като Пригожин да организира своя лична акция, успоредна, само че не подчинена на този, който се извършва от формалната командна верига, е извънредно извънредно и мощно разяжда престижа на формалното военно управление.

Путин също по този начин дефинира съветското МО като изкупителна жертва за всички съветски военни провали, което натовари Шойгу и Герасимов с известност на непросветеност и неуспех, който те надали ще поправят.

ISW по-рано оцени, че Путин постоянно дава и отдръпва поддръжката си за разнообразни командири с вярата да генерира бързо усъвършенстване във военното положение на Русия, само че без постоянно да го прави публично.

Шойгу и Герасимов евентуално са очаквали, че Путин ще възвърне цялостната им власт за решенията в съветската войска, като се има поради тяхната преданост към него след въоръжения протест на Вагнер на 24 юни. Путин обаче явно не го е направил. Вместо това той следва естествения си модел на блян да отклони реакцията надалеч от себе си и ротационните командири, вместо непосредствено да ги уволни.

Засилващото се непокорство и необятно публикуваното отвращение в отговор на продължаващата чистка на офицерите може да принуди Кремъл да преразгледа частичната си поддръжка за Шойгу и Герасимов вследствие на протеста на " Вагнер ".

Очевидната рецесия на съветската командна верига заплашва да деморализира по-широките съветски военни старания в Украйна . По-нататъшните несъгласия евентуално от ден на ден ще доближават до по-широка локална публика, защото съветската ултранационалистическа общественост на блогъри продължава да следи от близко и да уголемява тези развития. Провалът на Кремъл да се обърне към тези командири и техния личен състав, като в същото време не съумя да поддържа изцяло Шойгу и Герасимов, може от ден на ден да подкопае мечтаната цел на Кремъл да бъде възприеман като ефикасен управител на войната в Украйна.
 Путин: Контранастъплението на Украйна е безрезултатно от ден първи
Путин: Контранастъплението на Украйна е безрезултатно от ден първи

Специалната военна интервенция на Русия обаче вървяла добре

Путин отхвърли триумфите на Украйна в контранастъплението и съобщи, че украинските сили не са съумели да пробият съветската защита на 16 юли. Путин по-специално сподели на публицист, че ще отговори на въпрос за по-нататъшните цели на войната, в случай че журналистът изключи камерата. Украинските сили обаче са напреднали в Южна Украйна, където съветските сили са подготвили най-мащабните укрепления.

От началото на украинската контраатака на 4 юни до 9 юли ISW пресметна въз основа на личните си данни за надзор на терена, че украинските сили са освободили почти 253 квадратни километра територия . (Украинските публични данни за освободената територия се разграничават от тези на ISW, тъй като Украйна е пресметнала първичния си надзор върху терена по друг метод. ISW показва свои данни, с цел да направи съпоставимо съпоставяне на съветските и украинските победи.)

Украински публични лица показаха, че обширните съветски минни полета и дефицитът на западно съоръжение за почистване са забавили темпото на украинския прогрес в контранастъплението. Командирът на украинската Таврийска група сили бригаден военачалник Александър Тарнавски призна в изявление за CNN, оповестено на 14 юли, че темпото на контранастъпателните интервенции е по-бавно от предстоящото, базирайки се на " комплицирани и плътни минни полета " в регионите, през които украинските сили имат намерение да се движат.

Washington Post заяви на 15 юли, че съветските сили са минирали мощно региони сред пет и 16 километра зад фронтовата линия в Запорожка област, което е забавило украинския прогрес и е принудило украинските сили да правят наземни офанзиви с пехота, а не със западен комплект.

Неназован украински офицер сподели пред Washington Post, че съветските сили са дали приоритет на унищожаването на по-модерни системи за почистване на мини пред танковете Leopard. Украйна е получила по-малко от 15 % от количеството материали за почистване на мини и инженерни материали, които е поискала преди контранастъплението, като част от оборудването е пристигнало едвам предходната седмица.
 Британското разузнаване: Русия залага на мини и артилерия
Британското разузнаване: Русия залага на мини и артилерия

Москва се пробва да забави украинското контранастъпление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР