Руско-украинските преговори ще продължат днес. Това обяви в туитър Михайло

...
Руско-украинските преговори ще продължат днес. Това обяви в туитър Михайло
Коментари Харесай

Руско-украинските преговори продължават днес

Руско-украинските договаряния ще продължат през днешния ден. Това разгласи в туитър Михайло Подоляк, консултант на украинския консултант Володимир Зеленски, съобщи БНР.

" Много сложен развой на договаряния. Има фундаментални несъгласия, само че сигурно има място за компромис ", написа Подоляк в обществената мрежа.

По-рано и двете страни оповестиха за реализиран прогрес, само че не бяха конкретизирани детайлности. В същото време украинският президент Володимир Зеленски съобщи във видeообръщение, че " към този момент " страната му се отхвърля от участие в НАТО.

" Вратата на НАТО не е отворена ", сподели Зеленски. Украйна има потребност от гаранции за сигурността си и ще търси съдействие с други организации, добави президентът. Той ускори рецензията си към НАТО и сложи под подозрение уговорката на Алианса към клаузата за групова защита.

" Член 5 в никакъв случай не е изглеждал толкоз слаб, колкото е през днешния ден ", твърди Зеленски.

Преди началото на договарянията с Русия през вчерашния ден неговият консултант Михаил Подоляк съобщи, че ще упорства за преустановяване на огъня и евакуиране на съветските войски от територията на страната. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи пред организация Интерфакс, че задачата на договарянията е неутралитет на Украйна " в границите на гаранции за сигурност от всички участващи в този развой и в границите на демилитаризацията на Украйна ".

Вече над три милиона са украинските бежанци от войната, заяви представител на Международната организация по миграцията в Женева. Близо два милиона от тях са намерили леговище в прилежаща Полша. За Киев с трен от Варшава пътуват министър председателите на Чехия, Полша и Словения, с цел да се срещнат с президента Володимир Зеленски като представители на водачите на Европейския съюз.

Киев беше под ракетен обстрел тази заран, при който са починали четирима души, разгласи кметът на столицата Виталий Кличко в Telegram. По-рано той вкара комендантски час от 20.00 часа през днешния ден до 7.00 часа сутринта в четвъртък, откакто няколко жилищни блока бяха ударени от съветските сили.

Eвакуацията на цивилни жители от обсадените от съветските сили региони в Украйна продължава, въпреки и със усложнения. 2000 автомобила са съумели да изоставен обсадения пристанищен град Мариупол, други 2000 чакат, оповестиха градските управляващи. Но ескорт с филантропична помощ към момента е блокиран край Бердянск, на към 80 километра от Мариупол.

Повече от 70 рейса са подготвени да потеглят от обсадения град Суми в Североизточна Украйна, заяви представител на Червения кръст в централата в Женева. Заедно с украинския Червен кръст се приготвя евакуацията на два конвоя от към 30 рейса в безвредна зона.

НАТО не е изпратило войски за отбрана на Украйна, която не е член на западния боен алианс, а Зеленски допусна, че НАТО ще реагира „ по същия метод “ при нахлуване на един от членовете му от Русия.

Лидерите на НАТО преди този момент отхвърлиха сходни оферти. Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън сподели по време на посещаване в Литва предходната седмица, че Съединените щати имат „ заветен “ ангажимент към гаранцията по член 5 за взаимна отбрана сред държавите-членки.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР