Руско-украинска война ПолитикаРано е да се говори за нещо положително“:

...
Руско-украинска война ПолитикаРано е да се говори за нещо положително“:
Коментари Харесай

Зона, забранена за полети: Защо НАТО отказа на Украйна?

Руско-украинска война Политика„ Рано е да се приказва за нещо позитивно “: Преговорите сред Русия и Украйна са в застойРегулацииРусия желае да конфискува активите на бягащите западни компании
Световната общественост изрази своята взаимност с украинския народ след нашествието на Русия. Неотдавнашно изследване на Reuters в Съединените щати сподели, че 74% от респондентите поддържат концепцията НАТО да наложи възбрана за полети над Украйна. Украинското държавно управление също прикани Алианса да сътвори такава зона над страната, заявявайки, че е належащо да се защитят украинските цивилни, които са под съветски обстрел.

Но до момента в който войната бушува – принуждавайки единствено за към седмица и половина над 1.7 млн. души да избягат от страната – НАТО отхвърли сходен ход. Алиансът предизвестява, че това може да провокира директен спор с Русия, която е нуклеарно въоръжена мощ, отбелязва Al Jazeera в собствен разбор по тематиката, който дава отговор на въпроса какво в действителност съставлява таква зона и какво би означавало налагането на такава над Украйна?
Какво е зона, неразрешена за полети?
Това е „ несъмнено географско пространство, където дадени типове полети “ са неразрешени, изяснява Питър Харис, доцент по политически науки в Щатския университет в Колорадо.

В този случай става въпрос за цялата територията на Украйна, над която да бъде неразрешено на съветски бойни самолети да прелитат ", показва Харис.

За да бъде въведена обаче, зоната ще би трябвало да бъде охранявана и защитавана от НАТО. Това значи, че съветските бойни самолети могат да попаднат под обстрел от самолети на НАТО, което пък ще се преглежда като непосредствено включване на Алианса в спора.
Кой желае зона, неразрешена за полети?
Украинското държавно управление е най-явният покровител за въвеждането на сходна зона над страната. Президентът Володимир Зеленски неведнъж е молил НАТО да забрани на съветски военни самолети да летят във въздушното пространство на Украйна, което съгласно него ще избави цивилните от офанзиви.

Повтаряме всеки ден – затворете небето над Украйна за всички съветски ракети, за съветски бойни самолети, за всички техни терористи “, настоя Зеленски в неделя.

НАТО има контракт за групова защита на всички свои членове, само че Украйна не е част от Алианса.
Каква роля биха изиграли нуклеарните оръжия?
Няколко публични лица и специалисти акцентират, че Русия е нуклеарна мощ. Подобно затваряне на небето над Украйна би могло да има рискови последици. Харис разяснява, че военната помощ, която НАТО оказва на Украйна, въпреки и ограничаваща се единствено със доставяне с оръжия, към този момент съставлява риск. Прякото присъединяване във военни дейности ще придвижи Вашингтон и неговите съдружници още по-близо до пряк спор с Москва.

Ако има директен спор сред Русия и член на НАТО, тогава в последна сметка нуклеарните оръжия ще са на масата. Независимо дали на хората им харесва или не, това постоянно е опция. И водачите не могат правдиво да обещаят, че няма да ги употребяват, тъй като развоят на събитията от време на време може да е непредвиден и за двете страни в спора “, показва Харис.
Къде в предишното са били въвеждани такива зони?
Съединени американски щати и НАТО сплотиха напъните за основаване на зони, неразрешени за полети в три разнообразни военни спора през последните 30 години. Това са:

Ирак, 1992 година: След първата война в Персийския залив, Алиансът наложи зона, неразрешена за полети над Южен и Северен Ирак, с цел да отбрани бунтовническите райони на страната от въздушна офанзива от държавното управление на тогавашния президент Саддам Хюсеин. Този механизъм остана в действие до нашествието на Съединени американски щати в Ирак през 2003 година

Босна, 1993 година: Въздушните сили на НАТО взаимно постановиха зона, неразрешена за полети над новосъздадената Република Босна и Херцеговина сред 1993 и 1995 година, с цел да защитят страната от въздушни офанзиви основно от босненско-сръбски сили. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция през 1993 година, упълномощаваща страните членки да подхващат „ всички нужни ограничения “ за отбрана на въздушното пространство на Босна.

Либия, 2011 година: След националното въстание против дългогодишния водач Муамар Кадафи, което избухна в Либия, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, призоваваща полетите над страната да бъдат неразрешени. Така НАТО сътвори зона, неразрешена за полети на фона на опасенията от всеобщи зверства на държавното управление. Намесата на Алианса скоро се трансформира в интензивно изпитание за подкрепяне на либийските бунтовници да отстранят Кадафи, който бе хванат и погубен от въоръжена съпротива месеци по-късно.

Но Харис акцентира, че казусът с Украйна е напълно друг, тъй като Русия е нуклеарно въоръжена страна със мощни военновъздушни сили и противовъздушна защита.

Това е доста друго. “
Има ли други типове зони, неразрешени за полети?
Някои чиновници приканиха Съединени американски щати да вкарат „ лимитирана “ зона, неразрешена за полети, с цел да защитят цивилните в избрани региони на Украйна. Наричана „ филантропична зона, неразрешена за полети “, поддръжниците на тази мярка споделят, че тя ще сътвори безвредно леговище за украинците, бягащи от войната, само че и ще подкрепи филантропичните старания в цялата страна, без да наруши военния баланс на спора.

Но въпреки всичко, с цел да бъде приложена, даже и тази зона ще би трябвало да бъде обезпечена военно. Тя носи същите опасности от възможна ескалация на спора.

„ Не мисля, че има същинско разграничаване сред двете зони “, споделя Харис, добавяйки, че „ филантропичните коридори “, контрактувани сред Украйна и Русия, които разрешават на цивилните да бягат от сраженията, са друг въпрос, който не изисква интервенция на НАТО.
Какво споделят администрацията на Байдън и НАТО?
Въпреки възходящите апели за налагане на зона, неразрешена за полети над Украйна, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговите основни помощници отхвърлиха концепцията.

Президентът носи отговорност да не ни вкара в директен спор. Директна война с Русия – нуклеарна мощ – рискува война да се разгърне оттатък границите на Украйна и Европа “, уточни в изявление пред NBC News държавният секретар Антъни Блинкен.

НАТО повтори опасенията на американската администрация, че налагането на такава зона би сложило военния алианс в директна борба с Русия, като категорично отхвърли апелите на Украйна.

Ние не сме част от този спор. Ние имаме отговорност като съдружници в НАТО да предотвратим ескалацията на тази война оттатък Украйна, тъй като това би било още по-опасно, по-опустошително и би предизвикало още повече човешки премеждия “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на трансатлантическия блок предходната седмица.
Какво сподели Русия?
Руският президент Владимир Путин предизвести Запада да не обмисля тази концепция, заявявайки, че това би представлявало присъединяване във войната.

Всяко придвижване в тази посока ще се преглежда от нас като присъединяване във въоръжен спор “, предизвести Путин в събота.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР