Руско-турската война от 1877-1878 година е тема на съвместната изложба

...
Руско-турската война от 1877-1878 година е тема на съвместната изложба
Коментари Харесай

Подредиха експозиция посветена на героите от Габрово, участвали в опълчението

Руско-турската война от 1877-1878 година е тематика на взаимната галерия на Националния музей на образованието и Държавен списък – Габрово, експонирана в музея в навечерието на националния празник – трети март.

Изложбата демонстрира част от съхраняваните в Държавен списък – Габрово документи, отразяващи хода на Руско-турската война 1877-78: Манифест на съветския император Александър II за оповестяване на войната; гравюри, отпечатани през 1902 година като пощенски картички, изобразяващи главните моменти – идването на император Александър II в Плоещ /1878 г./, връчването на Самарското знаме на българското опълчение, форсирането на р. Дунав при Браила и Свищов, посрещането на съветските войски в Търново, боят при Никопол, борбата на парахода „ Веста ” с броненосеца „ Фехти Булент ”, защитата на Шипченския проход, офанзивата при с. Зелено дърво, завладяването на Гривицкия редут при Плевен. Картичките са неповторими поради обстоятелството, че техният създател евентуално е копирал гравюрите от издадения по това време специфичен албум за съветския император или е снимал истински картини.

Част от изложбата е споменът за героите от Габрово – участници в Българското опълчение. Показани са техни фотоси, протоколът на Габровския общински съвет за оповестяването на всички живи опълченци за почетни жители на Габрово през 1923 година и фотоси от събития, свързани с годишнини от Шипченската епопея. Специално място е отделено на откриването на Паметника на свободата на връх Св. Никола на 26 август 1934 година Вълнуващи са фотографиите от събитието, речта произнесена от цар Борис III, запечатаните мигове на габровеца Атанас Донков – проектант на паметника, с ветераните опълченци.

Фотодокументалната част, готова от Държавния списък, приключва със фотоси на част от паметниците на признателността, издигнати в Габрово в памет на починалите съветски бойци. Акцент в изложбата са истински културни полезности от фонда на Националния музей на образованието – образователни принадлежности, учебници, стратегии, ордени, медали, мемоари, движимости, които оживяват и допълват описа за войната. За пръв път след реституция се демонстрира образователната карта „ История на българския народ” от 1933 година, която демонстрира интервалите на Първото, Второто и Третото българско царство, поробените и откъснати български земи, изчислени са годините под непознато иго, изобразени са ханове, князе, царе, „ борци за 485 години независимост “. Изложените образователни стратегии, учебници и принадлежности демонстрират, че събитието е включено незабавно в образователния развой. Сред експонираните движимости е детско костюмче, харизано през 1877 година от съветски боец на Богомил Даскалов – правнук на сестрата на Васил Априлов – Бона Даскалова. Изложбата ще бъде разполагаем на посетителите на Националния музей на образованието до края на месец март.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР