Руският външен министър заяви във вторник, че Москва е готова

...
Руският външен министър заяви във вторник, че Москва е готова
Коментари Харесай

Лавров: Русия е готова да помогне за облекчаване на напрежението Турция-Гърция

Руският външен министър съобщи във вторник, че Москва е подготвена да помогне за облекчение на възходящото напрежение по отношение на изследването на Турция за енергийни ресурси в Източното Средиземноморие, оповестява АП.

Сергей Лавров съобщи, че Москва следи обстановката в района и ще помогне за започването на " същински разговор " с всички страни , който ще генерира " взаимно допустими решения ".

Лавров приказва след среща с кипърския президент Никос Анастасиадес по време на публично посещаване в островната страна.

През последните седмици Гърция и Турция са в под напрежение спор , защото турски сондажни кораби не престават да търсят газ във води, където Гърция и Кипър претендират за изключителни стопански права.
 Европейски Съюз предизвести Ердоган да не нагнетява напрежението в Източното Средиземноморие
Европейски Съюз предизвести Ердоган да не нагнетява напрежението в Източното Средиземноморие

Турските въоръжени сили започнаха военно обучение " Средиземноморска стихия "

Гръцките и турските въоръжени сили организираха военни учения в региона , с цел да подчертаят решимостта на всяка страна.

Членовете на Европейския съюз Гърция и Кипър упрекват Турция в нарушение на интернационалното право и в " дипломация с канонерки ". Турция упорства, че пази правата си и правата на отделилите се кипърски турци върху етнически разграничен Кипър до законния им дял от евентуалните залежи на газ в региона.

Европейски Съюз обмисля налагането на по-строги наказания против Турция поради нейните " противозаконни " дейности, в случай че договарянията не съумеят да сложат завършек на спора.

Посещението на Лавров идва месец, откакто Анастасиадес помоли съветския президент Владимир Путин персонално да се намеси , тъй че Турция " да бъде уверена да приключи своите противозаконни дейности ".

Но съветският върховен посланик изрази загрижеността на Москва от това, което съгласно него са опитите на Съединени американски щати да провокират " спор вместо мирни решения " в Източното Средиземноморие.

Лавров загатва за решението на Вашингтон да анулира отчасти оръжейното ембарго за Кипър , което имаше за цел да предотврати конкуренцията във въоръжаването, възпрепятстваща договарянията с Организация на обединените нации за обединяване на острова.

Ембаргото беше ориентирано против южната, гръцко-кипърската част на острова , където се намира интернационално приетото държавно управление на Кипър.
 Гърция укрепва военната си мощност поради напрежението с Турция
Гърция укрепва военната си мощност поради напрежението с Турция

Увеличава в тази връзка военнослужещите

Вашингтон съобщи, че анулира ембаргото за оръжия в Кипър за една година - с опция за възобновяване, с цел да му разреши да си набави несмъртоносно съоръжение.

Турция реагира яростно на частичното повдигане на ембаргото и разгласи, че Русия ще организира морски учения с жива пукотевица този месец в региони в Източното Средиземноморие, където турски проучвателен кораби търсят газ.

Кипър се стреми да укрепи връзките със Съединени американски щати , само че не за сметка на връзките си с Москва или Пекин , на чиято поддръжка постоянно разчита в Организация на обединените нации.

Посланикът на Съединени американски щати в Кипър Джудит Гарбър съобщи, че анулацията на ембаргото няма връзка с " скъп сътрудник и съдружник " като Турция , а има за цел да укрепи районната сигурност и да " се опълчи на злонамерени участници в района ".

Гарбър съобщи, че Вашингтон се отхвърля от условието Кипър да спре да предлага зареждане с гориво и други пристанищни услуги на съветските военни кораби , само че че ще продължи да " предизвиква " кипърските държавни управляващи да отхвърлят тези услуги .

" Вярваме, че Русия играе доста дестабилизираща роля в района, изключително в Сирия ", добави Гарбър.
 Посланик на Съединени американски щати: Путин ще е победител при ескалация сред Гърция и Турция
Посланик на Съединени американски щати: Путин ще е победител при ескалация сред Гърция и Турция

Но може да се разчита на Съединени американски щати, че ще бъде мощен съдружник в НАТО
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР