Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че е

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че е
Коментари Харесай

Лавров: Индия не се притеснява от натиска на САЩ за военно сътрудничество с Русия

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи във вторник, че е предал на индийския си сътрудник Субрамания Джайшанкар устно обръщение от съветския президент Владимир Путин до индийския министър председател Нарендра Моди , оповестява ТАСС.

" Обърнахме доста внимание на въпросите за запълване на идни двустранни контакти, в това число на най-високо равнище. Имам поради визитата на президента на Руската федерация в Индия. Предадох устното обръщение на президента Путин до премиера Моди, в това число на тези въпроси ".

" Имаме общо мнение, че това акцентира зрелостта и забележителната непоклатимост на нашите връзки , които се характеризират в документите, подписани на най-високо равнище, като изключително привилегировано стратегическо партньорство ", сподели Лавров.

Според Русия, Ню Делхи не се колебае в развиването на военно-техническото съдействие с Москва заради напън от Вашингтон , разяснява Лавров.
 Остин задълбочава връзките Индия-САЩ, само че може да изиска отвод от съветските С-400
Остин задълбочава връзките Индия-САЩ, само че може да изиска отвод от съветските С-400

Сенатор Менендес: С-400 ще съставлява забележителна и затова подлежаща на наказания договорка

" Потвърдихме нашия фокус върху развиването на военно-техническото съдействие . Имаме междуправителствена комисия за военно-техническо съдействие, тя има свои лични проекти, в това число разискване на вероятностите за в допълнение произвеждане на съветско военно съоръжение в Индия в границите на концепцията " Направено в Индия " и в границите на самостоятелна Индия ", добави Лавров.

По думите му, Съединени американски щати обществено заявяват, че ще се опълчват на всяка страна, която има военни контракти с Русия . " Това беше оповестено обществено от Съединените щати без съмнение, всички го знаем добре. Но също по този начин добре знаем реакцията от Индия.

Ню Делхи разгласи желанието си да придобие съветски С-400 още през 2015 година. Договорът за доставка на пет системи за противовъздушна защита С-400 Triumph на стойност 5,43 милиарда $ е подписан по време на визитата на Путин в Индия през октомври 2018 година Това провокира съществено неодобрение във Вашингтон , който заплашва да приложи наказания против страни, които получават съвременни оръжия и военно съоръжение от Русия като ползват своя закон CAATSA ( " За противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания " ), признат през 2017 година

Лавров изясни, че е разискал с Джайшанкар въпроси за взаимното произвеждане на съвременни оръжия . В региона на военно-техническото съдействие Русия остава водещ външен контрагент на Индия . " Ние сме единственият сътрудник, който в действителност трансферира най-новите военни технологии в Индия. Убедени сме, че по-нататъшното задълбочаване на руско-индийското военно-техническо съдействие е в националните ползи на двете страни ".

Лавров акцентира, че Русия зачита правото на индийските сътрудници да диверсифицират връзките в тази област .

 Байдън разгласи за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския район пред водачите на Индия, Япония и Австралия
Байдън разгласи за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския район пред водачите на Индия, Япония и Австралия

Трябва да противодействат на възходящата военна и икономическа мощност на Китай

На срещата Лавров и Джайшанкар разискаха въпроси на съдействието сред двете страни в региона на мирното проучване на космоса .

" Оценихме развиването на съдействието в региона на мирното проучване на космоса ", сподели Лавров. " Специален акцент е подложен върху области като пилотирани стратегии, ракетно задвижване и сателитна навигация . "

Лавров и Джайшанкар се оповестиха за увеличение на оборота на националните валути . " Говорихме за усилване на работата по обновено междуправителствено съглашение за взаимната отбрана на финансовите вложения, както и за увеличение на каузи на националните валути при взаимните сетълменти ".

Обсъдено е и съдействие в енергийния бранш, както и капиталово съдействие . " Обърнахме особено внимание на такива области като енергетиката, в това число нуклеарната, мирното проучване на галактическото пространство, превоза, инфраструктурните планове, в това число в Далечния изток и Арктическия район ", добави Лавров.

" Разбрахме се да поставим общи старания за превъзмогване на спада в търговията, породен от пандемията, да увеличим капиталовото съдействие в сходство с националните стратегии в действие в двете страни ".
 В Пентагона предизвестяват, че не е добра концепция да глобяват Индия поради съветски оръжия
В Пентагона предизвестяват, че не е добра концепция да глобяват Индия поради съветски оръжия

Китайски ракети със междинен обхват заплашват американски бази в района, Южна Корея, Япония, Гуам и американския флот
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР