Руският външен министър Сергей Лавров миналата седмица беше на обиколка

...
Руският външен министър Сергей Лавров миналата седмица беше на обиколка
Коментари Харесай

Глобалната игра на Русия и Китай тревожи Запада

Руският външен министър Сергей Лавров предходната седмица беше на обиколка в Африка за набиране на поддръжка за Русия и слагане на акцент върху „ динамичността на войната в Украйна “. Лавров предприе едноседмична дипломатическа атака на африканския континент, започвайки от Република Южна Африка, която разгласи, че възнамерява взаимни военни учения с Русия и Китай, съобщи " Ройтерс ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц също обиколиха Африка предходната година, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира американско-африканска среща на върха през декември, възприемана като опит да се възвърне част от икономическото и комерсиалното въздействие, което Вашингтон загуби в интерес на Китай през последното десетилетие, напомня Си Ен Би Си. В понеделник Блинкън спря и в Египет в границите на първия стадий от негова обиколка в Близкия изток на фона на възобновената вълна от израелско-палестинско принуждение.



В свое изявление след среща с външния министър на Ангола ръководителят на съветската дипломация съобщи, че " Западът употребява същата колониална тактичност, както в предишното, с цел да експлоатира разрастващите се континенти ". Лавров посети Африка за повторно в границите на шест месеца. Пътуването му съответства с африканска обиколка на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, която също имаше за цел да заздрави връзките със съдружниците на Съединени американски щати там, показва " Франс прес ". Китайският външен министър Цин Ган пък този месец посети Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет. И по този начин наподобява, че Африка се трансформира в терен за съревнование за политическо и икономическо въздействие, изключително след началото на спора в Украйна преди близо година.

Както Русия, по този начин и Китай поставят съществени старания да пренесат възходящите си връзки в региона на защитата в Африка, където и двете сили влагат от ден на ден стопански, политически и боен капитал, разяснява " Нюзуик ".



След диалози с южноафриканския си сътрудник в Претория съветският външен министър Сергей Лавров отбрани оповестените военни учения като естествено развиване, при което " три суверенни страни, без да нарушават никакви правила на интернационалното право, организират учения ". Той допусна, че единствено " евентуално нашите американски сътрудници " биха се противопоставили, тъй като " те считат, че единствено те могат да организират учения по света ".

След изявлението на Лавров южноафриканският министър на външните работи Наледи Пандор зае сходна позиция по отношение на идните взаимни учения, които назова " просто натурален набор от учения, които се случват сред страни, които имат такива връзки ".

Тя загатна свои предходни мнения, в които е заявявала, че " африканците би трябвало да се опълчват " на " импулса да желаят да бъде ориентиран към нас двойният стандарт за интернационално държание, че " това, което аз върша, е обикновено за мен, само че вие не можете да го вършиме, тъй като сте разрастваща се страна " или " вие сте Африка ".



Администрацията на Байдън стартира нови старания за възкръсване на връзките с Африка, изключително посредством срещата на върха сред водачите на Съединени американски щати и Африка, която се организира предишния месец. Представители на Съединени американски щати използваха опцията освен да обещаят по-голяма помощ и вложения в Африка, само че и да предупредят водачите за заплахата от разширение на икономическите връзки с Китай, както и за заплахата от поддържане на търговията с Русия на фона на западните наказания поради спора в Украйна.

Но Пекин и Москва продължиха да развиват наличието си на континента, където откриха редица подготвени за съдействие сътрудници. В сходство с традицията, която продължава към този момент повече от 30 години, новият външен министър на Китай и някогашен дипломат в Съединени американски щати Цин Ган посети Африка за първото си пътешестване в чужбина през годината, като обиколи Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет и взе участие в среща в централата на Африканския съюз по-рано този месец.

Там той разгласи, че " дълбокото обичайно другарство сред Китай и Африка, вкоренено във взаимната поддръжка сред двете страни в битката за национално избавление и произлизащо от взаимната помощ в хода на развиването, е другарска връзка на съдействие, отличаваща се с откровеност, действителни резултати, непосредственост и доброжелателност, основаваща се на взаимно почитание, тъждество, взаимна полза и взаимноизгодни резултати ".

Както Пекин, по този начин и Москва имат дълга история на поддръжка за африканските антиколониални придвижвания. Съвременната резистентност на тези връзки беше посрещната с паника от западните сили, някои от които са някогашни колонизатори на континента и не престават да оказват въздействие там.

За Китай и Русия, две страни, които към този момент уголемяват двустранните си военни връзки, взаимното обучение с Република Южна Африка съставлява опция освен за усилване на ангажираността в региона на защитата в Африка, само че и измежду страните от БРИКС, които са отворени за разширение. Редица страни, в това число Алжир и Египет в Северна Африка, показаха интерес да се причислят към организацията.

Всички страна на континента, като се изключи дребното кралство Есватини, са част от самодейността на китайския президент Си Цзинпин " Един пояс, веднъж ", като част от която Китай дава обещание на участниците вложения в инфраструктура на стойност милиарди долари.

Русия е сключила съглашения за сигурност и е задълбочила въздействието си в редица африкански страни, в това число Алжир, Буркина Фасо, Централноафриканската република, Египет, Еритрея, Етиопия, Мадагаскар, Мали, Мозамбик, Република Южна Африка и Судан, където съветското министерство на защитата води договаряния за основаване на лична база. Руската частна военна компания " Вагнер " също работи интензивно в няколко африкански страни, където се стреми да взема решение продължаващи от доста години проблеми със сигурността по искане на националните държавни управления.

Елеонора Тафуро, старши теоретичен помощник в Центъра за Русия, Кавказ и Централна Азия към Италианския институт за интернационалните политически проучвания, съобщи пред Си Ен Би Си предходната седмица, че западните сили от ден на ден осъзнават, че африканските страни имат " лична воля " и те сами вземат решение дали връзките с Китай, Русия или Турция да вземем за пример са в техен интерес. " Много е елементарно да се изпадне в съпоставения със Студената война и да се приказва за конкуренция за Африка, само че мисля, че сигурно е правилно, че в частност Съединени американски щати се пробват да компенсират за известно ограничение на въздействието си ", сподели Тафуро.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР