Руският външен министър Сергей Лавров каза, че е обсъдил с

...
Руският външен министър Сергей Лавров каза, че е обсъдил с
Коментари Харесай

Лавров обсъди с Чавушоглу зърнената сделка

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че е разискал с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу " неизпълнението на изискванията на зърнената договорка " от страна на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, цитира думите му ТАСС.

" Говорихме за осъществяването или по-скоро за неизпълнението на черноморската зърнена самодейност от генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш ", сподели той в петък на конференция след диалози с турския външен министър в Анкара.

Според Лавров бариерите пред застраховането и износа на съветска селскостопанска продукция остават и даже се ускоряват .

" Пречките пред финансирането, логистичното оформяне, превозването, застраховането, износа на съветска продукция остават и даже се ускоряват ", сподели министърът.

Руската федерация ще работи отвън рамките на зърнената договорка, в случай че Западът не прояви конструктивност, Турция и Катар са подготвени за това , сподели Лавров. Руската федерация ще намерения за нуждата от договорката като цяло, в случай че няма напредък в премахването на пречките пред износа на (руски) торове и храни, сподели съветският външен министър.

Лавров разгласи " твърдото заричане " на Русия, че износът на храни за нуждаещи се страни няма да бъде обиден отвън зърнената договорка.

Припомняме, че  срокът на деяние на, само че Русия съобщи, че това е за период от два месеца. Останалите страни и по-точно Организация на обединените нации резервира безмълвие за периода, а украинската страна съобщи по-дълъг подобен - 120 дни, или два пъти по-дълъг интервал, отколкото заявиха от Москва. Турция също резервира безмълвие по въпросите за периода.

, в случай че съветските претенции не бъдат взети под внимание. Външно министерство на Русия декларира, че по-нататъшното решение за удължение на периода ще зависи от напредъка по условия , които не са нито нови и са в границите на меморандума Русия - Организация на обединените нации.

Русия изброи тези условия: възобновяване на връзката на Руската земеделска банка със SWIFT; обновяване на доставките на селскостопанска техника, аварийни елементи и услуги по поддръжка; анулация на рестриктивните мерки за обезпечаване и презастраховане плюс възбраната за достъп до пристанища; възобновяване на тръбопровода за амоняк Толиати - Одеса; деблокиране на задграничните активи и сметки на съветски компании, участващи в производството и превоза на храни и торове .
 Путин и Ердоган разговаряха по телефона
Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Те са разискали зърнената договорка и обстановката в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР