Руският външен министър атакува Запада като „империя на лъжите“

...
След седмица в Общото събрание на ООН, доминирано от обсъждане
Коментари Харесай

След седмица в Общото събрание на ООН, доминирано от обсъждане на войната на Русия в Украйна, Москва отвърна на удара в събота, като руският външен министър Сергей Лавров се обърна към делегатите първо в реч пред залата на Общото събрание, след което се обърна към международната преса в широка - обширен брифинг, пълен с обвинения срещу Запада – който той описа като „империя на лъжите“.

„В изказванията на много оратори, които говориха преди мен, вече беше изразена идеята, че нашата обща планета претърпява необратими промени и пред очите ни се ражда нов световен ред“, каза Лавров в обръщението си към страните-членки.

„Контурите на бъдещето се създават в борбата между световното мнозинство, което се застъпва за по-справедливо разпределение на глобалното богатство и цивилизационно многообразие, и между онези малцина, които използват неоколониални методи на подчинение, за да запазят своето неуловимо господство.“

Лавров не би бил първият тази седмица, който твърди, че остарелите структури на глобално управление възпрепятстват инерцията към климата и икономическата справедливост. Но фокусът му беше върху западните поддръжници на Украйна и НАТО – организация за взаимна отбрана, създадена след Втората световна война, за да защити западните нации от Съветския съюз.

Докато войната на Русия в Украйна продължава и западните съюзници продължават да насочват военна помощ към Киев, Лавров предупреди в събота, че смята САЩ, Обединеното кралство и други за „директно воюващи с нас“.

„Можем да наречем това хибридна война, но това не променя реалността“, каза Лавров пред журналисти и добави: „Те ефективно участват във военни действия с нас, използвайки украинците като храна“.

Лавров отхвърли мирната рамка, предложена от украинския президент Володимир Зеленски, като „неосъществима“.

Планът не предвижда отстъпване на украинска територия на Русия или изоставяне на усилията на Киев да се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор – две пречки за Москва.

Руският външен министър също затвори възможността Русия да се върне към черноморската сделка за зърно, като каза, че Кремъл се е почувствал измамен.

„Основната причина, поради която напуснахме тази сделка и тя престана да съществува е, че всичко, което ни беше обещано, се оказа измама“, каза Лавров.

Русия се оттегли от сделката с посредничеството на ООН през юли, след като за известно време каза, че е била възпрепятствана да изнася адекватно собствените си храни. Пропадналата вече сделка позволи на Украйна да изнася така необходимото зърно по море, като корабите заобикалят руската блокада, за да достигнат световните пазари.

ООН, създадена през 40-те години на миналия век, наистина отразява предишна епоха, като петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН притежават непропорционално голяма власт в организацията. Но като една от тези така наречени страни от P5, Русия също се възползва значително от съществуващата структура, по-специално налагайки вето на резолюциите относно нейната война в Украйна.

Сред многото предложени реформи на ООН от различни краища, Украйна заяви, че Русия трябва да бъде лишена от правото си на вето в Съвета за сигурност и да бъде изключена от организацията за нарушаване на основен принцип на ООН – нарушаване на териториалния суверенитет на друга държава-членка.

Репортаж, предоставен от Ричард Рот от CNN в Ню Йорк.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР