Руският танкер, и според съобщенията, превозващ ирански петрол, ще бъде

...
Руският танкер, и според съобщенията, превозващ ирански петрол, ще бъде
Коментари Харесай

Гърция ще освободи руския танкер

Руският танкер, и съгласно известията, пренасящ ирански нефт, ще бъде освободен на фона на комплициране по отношение на глобите против притежателите му, предава Ройтерс.

" Органът за битка с прането на пари е наредил на бреговата защита да освободи кораба ", сподели чиновник на гръцкото държавно управление, без да даде повече детайлности.

Във вторник гръцките управляващи задържаха кораба " Пегас ", плаващ под съветски байрак с товароносимост 115 500 тона с 19 съветски членове на екипажа на борда на южния бряг на остров Евия.

Те споделиха, че корабът е бил иззет като част от глобите на Европейски Съюз против Русия за нахлуването в Украйна.

По-рано този месец Европейски Съюз забрани достъпа на кораби,плаващи под съветски байрак до своите пристанища, с някои изключения.

Танкерът " Пегас " също беше измежду петте кораба, глобени от Съединените щати на 22 февруари 2022 година - два дни преди нашествието на Русия в Украйна - като част от по-широки наказания против " Промсвязбанк ", банка, която Вашингтон дефинира като сериозна за отбранителния бранш на Русия.

" Промсвязбанк " съобщи, че тя и нейното звено PSB Lizing не са притежатели на танкера, защото той е бил продаден още през април 2021 година

" Промсвязбанк " не уточни името на новия притежател. PSB Lizing сподели, че притежателят е " Трансморфлот ", който от своя страна не разяснява случая.

Гръцки източници, близки до въпроса, споделиха, че след инспекциите не са открити законови учредения за продължение на задържането на " Пегас ", защото корабът неотдавна е сменил собствеността си и новият му притежател не е в листата със наказания на Европейски Съюз. Още при задържането му беше конкретизирано, че Гърция няма искания към товара му.

Във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати приветства напъните на Гърция за използване на глобите, " инициирани в отговор на бруталното, непровокирано навлизане на Русия в Украйна " и сподели, че е осведомен със известията, че танкерът е претрупан с ирански недопечен нефт.
 Задържаният съветски транспортен съд в Гърция май е превозвал ирански нефт Обновена
Задържаният съветски транспортен съд в Гърция май е превозвал ирански нефт

Вашингтон приветства дейностите на Гърция

Ресурсът за следене на танкери Eikon демонстрира, че " Пегас " е плавал в региона на Средиземно море от септември 2021 година, откакто е натоварил ирански нефт в Персийския залив през август предходната година.

Според източници от промишлеността на борда има ирански нефт, за който се търси клиент в Европа, която дружно със Съединени американски щати ползва възбрана за пазаруване на ирански нефт.

Американската застъпническа група United Against Nuclear Iran (UANI), която следи трафика на танкери, свързани с Иран, също сподели, че " Пегас " е натоварил към 700 000 барела недопечен нефт от иранския остров Сири на 19 август 2021 година

Преди това " Пегас " е транспортирал над три милиона барела ирански нефт през 2021 година, като над 2,6 милиона от тях са се озовали в Китай, съгласно разбора на UANI.
 Руски кораби заобикалят възбраната на Европейски Съюз за достъп до европейските пристанища
Руски кораби заобикалят възбраната на Европейски Съюз за достъп до европейските пристанища

Изключенията важат за медицински, хранителни, енергийни и филантропични цели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР