Руският шарже д`афер в Литва Сергей Рябокон смята, че има

...
Руският шарже д`афер в Литва Сергей Рябокон смята, че има
Коментари Харесай

Руски дипломат: Прибалтика може да остане без ток, ако продължава да говори с нас така, както сега

Руският шарже д`афер в Литва Сергей Рябокон счита, че има лостове за въздействие върху Прибалтикаа заради блокадата на преноса за Калининград.

Той означи, че е видял мненията на литовските политици, че Русия не може да направи нищо, защото Литва не е стопански обвързвана с нея.

" Трябва да разгледаме електрическата система на БРЕЛЛ. Да, те не купуват ток от нас, правилно е, само че желаят да ги застраховаме, в случай че нещо се повреди - прекъсване на тока, пикови натоварвания ", сподели дипломатът в ефира на малкия екран " Русия 24 ".

Сергей Рябокон акцентира, че в случай че Литва има потребност от помощ от Русия, " те не би трябвало да приказват по този начин с нас ". Според него това, което " прави с Калининградския пренос ", е обсада.

БРЕЛЛ /BRELL/ е енергиен пръстен, осигуряващ синхронната работа на енергийните системи на Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва. Балтийските страни оповестиха преди няколко години, че имат желание да синхронизират енергийните си системи с Европейския съюз. В същото време те остават район с енергиен недостиг.

В понеделник литовският министър на стопанската система и нововъведенията Аусрин Армонайте сподели, че нейната страна няма да се изправи пред обилни стопански проблеми, в случай че Русия отвърне с изключване от БРЕЛЛ на ограничението на преноса на артикули към района на Калининград.

„ Не виждаме директни стопански последствия, защото Литва сега няма обилни стопански връзки с Русия “, сподели тя.

Опитаха се да омаловажат смисъла на рестриктивните мерки и от държавното дружество „ Литовски железници “. Те споделиха, че актуалните ограничавания през Литва до Калининградска област засягат 15% от общия размер артикули, превозени с железопътен превоз до съветския ексклав и назад.

Според компанията през първата половина на 2022 година през Литва до Калининградска област и назад са били превозени 550 хиляди тона товари, за които в този момент са влезнали в действие нови наказания.

От това количество черните метали съставляват до девет % от всички директни товари, циментът - три %, алкохолните питиета - 1,4 %, изделията от дърво - 0,6 %, а останалите са разнообразни други глобени артикули.

В същото време през януари-май към 2,6 милиона тона товари са превозени по железопътен превоз от главната територия на Русия до Калининградска област през Литва - основно въглища (1 милион тона), петрол и артикули от неговата преправка (0,6 милиона тона), както и селскостопански артикули (0,4 млн. тона).

Все отново би трябвало да се означи, че рестриктивните мерки се вкарват последователно. И в това число въглищата, както и нефтът и нефтопродуктите могат да попаднат под рестриктивните мерки.

Припомняме, че при започване на април Литва и Латвия взеха решение да намалят равнището на дипломатическите връзки с Русия. В отговор бяха подхванати реципрочни ограничения.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР