Руският сайт за споделяне на клипове Rutube - имитация на

...
Руският сайт за споделяне на клипове Rutube - имитация на
Коментари Харесай

Руската имитация на YouTube, притежавана от Газпром, изчезна след хакерска атака

Руският уебсайт за шерване на клипове Rutube - реплика на платформата YouTube - е свален след тежка хакерска офанзива. 

Медията The Village цитира свои източници от Rutube, които настояват, че " уеб сайтът не предстои на възобновяване ". 

Атаката е проведена в утринните часове на 9 май - народен празник в Русия, в който страната чества деня на успеха над Нацистка Германия. Rutube се нарежда като сурогат на " западните " услуги за видеохостинг, а от началото на войната в Украйна той се трансформира в различен канал за лъчение на съветски държавни малките екрани, чийто достъп до YouTube беше стеснен. 

В понеделник уеб сайтът осъмна с надпис " Внимание, организират се механически работи. Сайтът беше нападнат. В момента обстановката се намира под надзор. Данните на потребителите са непокътнати ". 

Няколко часа по-късно от компанията оповестиха, че са се сблъскали с " най-силната хакерска атака в цялата ни история ". Те показват, че евентуално ударът е бил плануван по-рано и е целял да " попречи на Rutube да покаже Парада на успеха и празничния салют ". 

Ден по-късно услугата остава недостъпна. 

" Важно е да се разбере, че видеохостингът съставлява петабайти данни от архиви и стотици сървъри. Възстановяването ще изисква повече време, в сравнение с в началото допускаха инженерите. Но мрачните прогнози нямат нищо общо със обстановката - source-кодът е наличен, библиотеката е цяла ", настояват от Rutube във вторник. 

Едноличен притежател на Rutube е " Газпром Медия ". Подразделението на съветския газов колос купува компанията през 2008 година от създателите ѝ след първичния висок интерес към видеосъдържанието, само че уеб сайтът по този начин и не съумява да стане сериозен съперник на YouTube нито по брой консуматори в Русия, нито по доходи от реклама. 

През 2016 година " Газпром Медия " прави опит да се отърве от каузи си в Rutube, като трансферира актива към взаимно сдружение на име " Руформ ", чийто предстоящ мажоритарен притежател става олигархът Александър Карманов. Карманов е притежател на компания за произвеждане на тръбопроводи, само че има и продуцентска компания, която прави една от известните риалити стратегии в Русия - " Дом 2 ". 

През декември 2020 година обаче " Газпром Медия " изкупува назад цялата благосъстоятелност в Rutube, когато в Кремъл все по-силно усещат необходимост да обезпечат вътрешни заместители на задграничните онлайн услуги - откакто медийният регулатор " Роскомнадзор " на вятъра изпраща десетки хиляди претенции за събаряне на антиправителствено наличие от YouTube поради " съображения, свързани с националната сигурност " или други аргументи. 

Генерален шеф на " Газпром медия " от март 2020 година е Александър Жаров - някогашен дълготраен началник на " Роскомнадзор ". 

Руската медия " Агентство " цитира локални влогъри и продуценти, които описват, че през 2021 година мениджърите на Rutube са опитвали да ги привлекат за извънредно лъчение против заричане за внушително възнаграждение, само че малко на брой са се съгласили да изоставят YouTube.

Условието е да създават гледаемо наличие, без да позволяват смешки или въпроси на религиозни или политически тематики. 

" Те може да дават обещание доста неща за монетизацията, само че след това да се окаже, че няма пари. Това е държавна конструкция, те се пробват да трансфорат интернет в телевизия, където не може нито да се разяснява, нито да се види какъв брой души са гледали клипа ", споделя един от източниците на " Агентство ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР