Руският Путин похвали Илон Мъск дни след спора за Starlink в Украйна

...
Руският президент Владимир Путин приветства технологичния милиардер Илон Мъск като
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин приветства технологичния милиардер Илон Мъск като „изключителен човек“ и бизнесмен, чиято компания SpaceX се превърна в ключов играч в индустрията за космически транспорт.

Публичната похвала на Путин за Мъск във вторник идва дни, след като роденият в Южна Африка и базиран в Съединените щати предприемач каза, че е отказал украинско искане миналата година да активира неговата сателитна комуникационна мрежа Starlink в анексирания от Русия кримски пристанищен град Севастопол за подпомогне нападение срещу Черноморския флот на Русия, заявявайки, че се страхува от съучастие в „голям“ военен акт.

Путин, говорейки на икономически форум в Далечния изток на Русия, не спомена спора за Starlink. Но когато го попитаха за успеха на компанията SpaceX на Мъск в изстрелването на ракети в космоса, той беше пълен с похвали.

„Що се отнася до частния бизнес и Илон Мъск... той несъмнено е изключителен човек. Това трябва да се признае и мисля, че е признато в целия свят“, каза Путин.

„Той [Мъск] е активен и талантлив бизнесмен и успява много, включително с подкрепата на американската държава“, добави той.


Путин предложи и защита на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и множеството наказателни дела, пред които е изправен.

Обвиненията срещу Тръмп показват „гнилото на американската политическа система“, каза Путин на форума.

„Това, което се случва с Тръмп, е преследване на политически съперник по политически мотиви.“

Тръмп е изправен пред няколко отделни наказателни дела в САЩ, включително срещу него във федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, в опит за изборна измама заради предполагаемите му усилия да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г. В съда на щата Джорджия той е обвинен в намеса в изборите, а във федералния съд във Флорида той е изправен пред обвинения за предполагаемо неправилно боравене с класифицирани документи след напускането на Белия дом.


 

По-рано този месец бившият руски президент Дмитрий Медведев, един от най-ястребовите гласове в Кремъл, когато става въпрос за Украйна и потенциала за разрастващ се конфликт със Запада, също се обърна към притежаваната от Мъск социална медийна платформа X, известен преди като Twitter, за да похвали действията на Мъск по отношение на Starlink, Крим и силите на Украйна.

Медведев описа Мъск като „последния адекватен ум в Северна Америка“.

Украински официални лица разкритикуваха решението на Мъск да защити руския флот от нападение от Украйна, а сенаторът от Демократическата партия на САЩ Елизабет Уорън призова за разследване на действията на Мъск.

Конгресът на САЩ трябва да проучи „дали имаме адекватни инструменти, за да гарантираме, че външната политика се провежда от правителството, а не от един милиардер“, каза Уорън в понеделник, според агенция Bloomberg.

Фирмата SpaceX на Мъск спечели договор от Министерството на отбраната на САЩ за предоставяне на Украйна на сателитни комуникационни услуги Starlink.

Русия, която завзе стратегическия полуостров Крим през 2014 г. от Украйна, базира своя Черноморски флот в Севастопол и използва флота за блокиране на украински пристанища след пълномащабното си нахлуване в страната през 2022 г.

Руският флот също изстрелва крилати ракети по украински цивилни цели. Киев започна атаки срещу руски кораби с помощта на морски дронове.

В публикация в X миналата седмица Мъск каза, че няма друг избор, освен да отхвърли спешно искане от Украйна „за активиране на Starlink чак до Севастопол“.

Мъск не посочи датата на искането и откъсът не я уточнява.

„Очевидното намерение е да се потопи по-голямата част от руския флот на котва“, пише Мъск.

„Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР