Руският президент Владимир Путин заяви днес в Пекин, че иска

...
Руският президент Владимир Путин заяви днес в Пекин, че иска
Коментари Харесай

Путин иска да говори със Зеленски за приключването на конфликта в Донбас

Руският президент Владимир Путин съобщи през днешния ден в Пекин, че желае да знае позицията на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за уреждането на спора в източна Украйна.

" Ако ние се срещнем един ден, в случай че стартират някакви договаряния, което не изключвам, ние би трябвало да поговорим най-много за това по какъв начин да приключим спора в югоизточна Украйна ", сподели Путин. Той означи, че за уреждането на спора има " единствено един метод - осъществяването на Минските договорености ".

Путин обърна внимание на изказванията на Зеленски по време на предизборната акция, че няма да подпише декрет за прошка за участниците в спора в Донбас и не се съгласи с даването на специфичен статут на съответните територии, които са основни точки от споразуменията в Минск от 2015 година. " И по какъв начин е допустимо без спазването на Минските съглашения за решение на казуса с ЛНР/ДНР? Бих желал да му задам тези въпроси и да обсъдим тези тематики ", сподели съветският водач.

Даването на специфичен статут на окупираните от Русия, въпреки и не публично, територии и амнистията са две от 13-те точки в Минските съглашения. За да се случи това е належащо прекъсване на огъня и евакуиране на войските (бел. ред.)

В Пекин Путин сподели също, че Москва обмисля опцията да облекчи процедурата за приемане на съветско поданство за всички украински жители, а освен за жителите на сепаратистките области в източната част на страната. В сряда Путин подписа декрет, който опростява процедурата за приемане на съветски паспорти от жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР