Руският президент Владимир Путин заяви, че трябва да се ограничи

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че трябва да се ограничи
Коментари Харесай

Путин иска износът на зърно от Украйна да се ограничи


Руският президент Владимир Путин съобщи, че би трябвало да се ограничи износът на зърно от Украйна за Европа. Той ще разиска това с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, осведоми Би Би Си.

Износъб бе отблокирана вследствие на намесата на Организация на обединените нации и Турция през юли.

" Направихме всичко, с цел да подсигуряваме, че украинското зърно ще бъде изнесено. Направихме го дружно с Турция. Ако изключим Турция като междинна страна, на процедура цялото зърно, изнасяно от Украйна, се насочва не към разрастващите се по-бедни страни, а към Европейския съюз “, сподели Путин, говорейки на пленарната сесия на WEF във Владивосток.

Руският президент твърди, че " единствено два кораба от общо 87 " са били натоварени от Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации.

" И 60 000 тона храна от общо 2 милиона тона бяха взети от тях ", сподели съветският президент, като назова европейските страни " колонизатори ", които мамят разрастващите се страни.

" Може би би трябвало да помислим за ограничение на посоката на износа на зърно и търговски храни по този маршрут (към Европа). Със сигурност ще се съветвам с турския президент господин Ердоган по този въпрос ", добави Путин.

Споразуменията, подписани с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, са годни единствено за 120 дни. Те бяха подписани от Украйна и Русия в Истанбул на 22 юли, след което започнаха да действат зърнените коридори в Черно море. Преди това износът на зърно беше блокиран поради въоръженото навлизане на Русия в Украйна.

В речта си в Истанбул генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че съглашението, контрактувано с Русия и Украйна, ще донесе помощ на " най-уязвимите хора, които са на ръба на глада ".

Досега обаче доставките, които би трябвало да оказват помощ на тези хора, са били дребни.

Първият транспортен съд, пренасящ хранителни помощи под егидата на Световната продоволствена стратегия (СПП), неотдавна дойде на местоназначението си.

Корабът за насипни товари Brave Commander транспортира 23 000 тона пшеница, предопределена за бедните общности в Южна Етиопия. Той напуща украинското пристанище Южни на 16 август и дебаркира в Джибути.

Към момента MV Karteria е претрупан и е подготвен да достави 37 000 тона пшеница в Йемен. Представители на Организация на обединените нации се надяват, че ще последват още кораби.

През 2021 година Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации разпредели 4,4 милиона тона хранителни помощи по света. Две трети от тях идват от Украйна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР