Руският президент Владимир Путин заяви, че не страната му е

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че не страната му е
Коментари Харесай

Путин: Няма да доставяме енергоносители на страни, които наложат таван на цените

Руският президент Владимир Путин съобщи, че не страната му е отговорна за високите цени на силата , с която европейците се сблъскват в изискванията на идна зима, и добави, че Западът е този, който подхранва международната енергийна рецесия, съобщи Ройтерс.

В тирада на енергиен конгрес в Русия Путин съобщи, че при по този начин създалата се конюнктура във връзка с енергоносителите най-високата цена ще платят разрастващите се страни.

Той добави, че Москва ще задържи петролния експорт и рандеман на сегашните им нива до 2025 година, и разгласи, че без значение от западните наказания Русия няма да се откаже от водещата си роля на интернационалните енергийни пазари.

В словото си Путин приветства и решението от предходната седмица на страните от обединяването ОПЕК+ да понижат добива на нефт , с цел да могат цените да останат високи. Руският президент уточни, че Русия има намерение да продължи съдействието си с ОПЕК - организация, ръководена от Саудитска Арабия.

По въпроса за газовите доставки за Европа Путин изрази подготвеност Москва да възобнови подаването на синьо гориво към Германия и Европа , като това стане по балтийския газопровод " Северен поток 2 ", съобщи Асошиейтед прес.

В речта си на днешния енергиен конгрес в съветската столица той още веднъж упрекна Съединени американски щати, че стоят зад гърмежите на газопровода " Северен поток 1 " и на едната от двете тръби на " Северен поток 2 ", които предизвикаха голямо приключване на газ от засегнатите тръби и ги извадиха от строя.

Вашингтон към този момент отхвърли сходни обвинявания на Путин. Няколко европейски държавни управления обявиха, че подводните гърмежи по тръбите на " Северен поток " евентуално се дължат на бойкот, само че не упрекнаха никого съответно.

Руският водач не за пръв път провокира Запада с повдигането на въпроса за подаване на газ по " Северен поток 2 ", нещо, което от политическа позиция немското държавно управление и други играчи мъчно биха могли да си разрешат, тъй като ще ги сложи в неловко състояние, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин повтори изказванието си от предходната седмица, че нападението против тръбите на газопровода е осъществено от тези, които желаят да отслабят Европа посредством лишаването й от евтиния съветски газ.

" Саботажът против " Северен поток 1 и 2 " е акт на интернационален тероризъм, целящ да отслаби енергийната сигурност на целия континент посредством блокирането на доставките на евтина сила ", сподели той и добави, че съгласно него Съединени американски щати желаят да накарат Европа да си купува по-скъпия полутечен природен газ.

" Именно тези, които желаят раздор в връзките сред Евросъюза и Русия, стоят и зад саботажа против " Северен поток ", сподели той.

Въпреки че Русия продължава да подава газ към Европа през Украйна, гърмежите по балтийските газопроводи задълбочиха острата енергийна рецесия, с която континентът се сблъсква в навечерието на зимата.

Тръбопроводът " Северен поток 2 " в никакъв случай не е пренасял газ за Европа, тъй като тъкмо преди да стартират съветските военни дейности в Украйна на 24 февруари, Германия отхвърли да издаде позволение за въвеждането му в употреба.

Преди детонациите Русия спря да подава газ по " Северен поток 1 ", който върви паралелно на " Северен поток 2 ", защото тръбопроводът се оказа в епицентъра на енергийното опълчване сред Москва и Евросъюза. Тогава Русия изясни прекъсването на газоподаването с механически проблеми, само че европейските водачи окачествиха това като опит на Москва да внесе ерес измежду тях във връзка с поддръжката им за Украйна.

Путин уточни, че в едната от двете тръби на " Северен поток 2 " към момента има налягане и тя наподобява годна за употреба , и добави, че по нея могат да бъдат подавани по 27 милиарда куб. метра газ на година. Той съобщи, че в случай че инспекциите открият, че е безвредно тръбата да се употребява, Русия е подготвена да възобнови доставките за Европа.

Руският водач добави, че страната му може да увеличи доставяните размери синьо гориво на Турция и вероятно там да се сътвори разпределителен център за газови доставки за Европа.

Путин още веднъж се разгласи срещу желанията на Запада да вкара ценови тавани за износа на съветски енергоносители с думите, че " Русия няма да работи срещу здравия разсъдък и да заплаща за благополучието на другите ".

" Няма да доставяме енергоносители на страни, които наложат таван на цените ", сподели той. " Бих желал да предупредя тези, които вместо делово съдействие и пазарни механизми се опитат да си послужат с измамнически номера и жестоко изнудване, че ние няма да създадем нищо в собствен ущърб. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР