Руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че не може да има
Коментари Харесай

Путин: Русия няма да върне Крим на Украйна при никакви условия

Руският президент Владимир Путин съобщи, че не може да има никакви условия, при които Русия да даде Крим на Украйна, съобщи ТАСС. Той е подчертал, че Крим е получил самостоятелност не вследствие на навлизането на съветските войски на полуострова, а вследствие на референдум, на който жителите са поискали това.

През март 2014 година съветските войски анексираха Крим, който до тогава беше част от Украйна. В резултат на това Съединени американски щати и Европейския съюз постановиха наказания на Русия.

„ Когато противоконституционен боен прелом се извърши в Украйна и властта бе взета посредством мощ, нашата войска се намираше легално в Крим, нашата военна база беше там по силата на подписани съглашения “, съобщи Путин в изявление за радиотелевизионната компания ORF в края на визитата си във Виена.

Руският президент обръща внимание на обстоятелството, че „ съветската войска постоянно е участвала в Крим “.Той показва гледната си точка за окупацията на Крим от Москва, която беше наказана от демократичния свят.

„ Първото нещо, което направихме беше да увеличим контингента си, с цел да предпазим нашите въоръжени сили там, нашите военни уреди, където, както видяхмесе подготвяха редица набези и похищения. Така стартира всичко. Нашите чиновници постоянно са били там. Както към този момент споделих – те бяха там, не са взели участие в нищо “, споделя Путин.

„ Когато обаче спиралата на противоконституционните дейности на Украйна стартира да се завърта, когато хората в Крим си мислеха, че са в заплаха, когато националисти бяха изпращани там с влакове, започнаха да блокират рейсове и наземен превоз, хората желаеха да се защитят. Така стартира всичко. Процесът стартира в Народното събрание на Крим, с цел да се удостовери независимостта му от Украйна “, декларира още съветският президент.

„ Към оня миг нашите въоръжени сили, които не надхвърляха броя въз основата, която е по съглашение, осигуриха самостоятелните свободни избори – волята на народа живеещ в Крим. Решението за провеждането на този референдум беше направено от Народното събрание на Крим, който беше определен в цялостно единодушие с конституцията и законите на Украйна. При такива условия няма нищо нелегално “, счита Путин.

Руският президент повтори, че Крим е станал самостоятелен, не в следствие от навлизането на съветските войски, а „ посредством волята на народа на Крим изразена на референдум, което не може д се назова анексирани.

Да образец Путин дава излизането на Косово от Сърбия, където това се назовава самоопределяне, а не анексиране. „ Жителите на Косово направиха това с решение на техния парламент, до момента в който жителите на Крим взеха решение на референдум, в който участваха повече от 90% от жителите на полуострова. Те гласоподаваха за самостоятелност, а по-късно и за присъединение към Русия “, припомня Путин. Той е задал риторични въпроси: „ Ако това не е народна власт, тогава какво е? И какво е тогава демокрацията? “.

На въпрос при какви условия Русия би могла да върне Крим назад на Украйна Путин дава отговор: „ Няма такива условия и не може да има “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР