Руският президент Владимир Путин заплашил лично Борис Джонсън да го

...
Руският президент Владимир Путин заплашил лично Борис Джонсън да го
Коментари Харесай

Борис Джонсън получил заплаха за ракетен удар в телефонен разговор с Путин

Руският президент Владимир Путин заплашил персонално Борис Джонсън да го нападна с ракета тъкмо преди да подреди на съветските сили да навлязат в Украйна, твърди някогашният министър-председател на Обединеното кралство.

Заплахата е била отправена в телефонен диалог, директно преди нашествието на 24 февруари, съгласно нов документален филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен през днешния ден, предава Агенция Франс Прес.

Джонсън и други западни водачи бяха побързали да дойдат в Киев, с цел да покажат поддръжката си за Украйна и да се опитат да възпрат съветската офанзива.

" В един миг той като че ли ме заплаши и сподели: " Борис, не желая да те нараня, само че с ракета ще отнеме единствено минута " или нещо сходно ", цитира Джонсън думите на Путин.

Ukraine: Boris Johnson says Putin threatened him with missile strike

Джонсън се трансформира в един от най-яростните западни поддръжници на украинския президент Володимир Зеленски.

Но преди нашествието той споделя, че се е постарал да каже на Путин, че няма близка вероятност Украйна да се причисли към НАТО, като в същото време го е предизвестил, че всяка инвазия ще значи " повече НАТО, а не по-малко НАТО " по границите на Русия.

" Той сподели: " Борис, ти казваш, че Украйна няма да се причисли към НАТО в скоро време. Какво е скоро? " А аз отговорих: " Ами тя няма да се причисли към НАТО в обозримо бъдеще. Знаеш това доста добре ".



Документалният филм на Би Би Си показва възходящото разделяне сред съветския водач и Запада във времето преди нахлуването на Русия в Украйна. В него Зеленски споделя и за осуетените си упоритости страната му да се причисли към НАТО преди нападението на Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР