Руският президент Владимир Путин заминава за Париж, където днес следобед

...
Руският президент Владимир Путин заминава за Париж, където днес следобед
Коментари Харесай

Днес в Париж Путин и Зеленски ще се срещнат за първи път

Руският президент Владимир Путин отпътува за Париж, където през днешния ден следобяд ще разисква с водачите на Германия, Франция и Украйна обстановката в Донбас и използването на Минските съглашения.

Освен договаряния в "нормандския формат " програмата на Путин планува двустранни срещи с Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Володимир Зеленски, оповестява БНР.

С нараснал интерес се чака първата персонална среща сред президентите на Русия и Украйна. Досега Владимир Путин и Володимир Зеленски са общували единствено по телефона.

Планираната за през днешния ден среща в "нормандски формат " в Париж не подсигурява намирането на решение, написа френският в. "Монд ".

Последната среща на високо ниво в този формат, през 2016 година, беше неуспех. Франция и Германия обаче считат, че няма да бъде реализиран прогрес във връзка с сигурността в Европа, до момента в който не бъде реализиран прогрес в намирането на решение на рецесията в Украйна.

Зеленски ще бъде изправен пред съществено тестване, до момента в който се пробва да контракти завършек на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Малцина чакат пробив, а доста украинци се притесняват, че комедийният артист, станал президент на страната, може да отстъпи прекомерно доста на първите си директни договаряния с опитния съветския водач, отбелязва английският в. "Телеграф ".

Украинският президент споделя, че договарянията с Русия са единственият метод за намиране на решение на спора, и се надява да реализира с съветския си сътрудник съглашение за преустановяване на огъня и замяна на всички пандизчии. Вчера обаче опозицията провежда митинги в Киев. Хилядите участници в тях настояха Зеленски да отстоява ползите на страната.

Срещата в "нормандски формат " се счита за инспекция на резултатите от напъните на френския президент Макрон за възстановяване на връзките с Москва след пет години на наказания, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз поради дейностите на Москва в Украйна.

Киев обаче е мнителен към доближаването сред Париж и Москва и се притеснява, че градежът на съветски газопровод от Русия до Германия ще ускори съветското въздействие в Европа, акцентира в. "Телеграф ".

Проблемът е, че позициите на Русия и Украйна остават несъвместими, акцентира френският в. "Либерасион ". 75 на 100 от украинците желаят мир, само че обществото остава разграничено за цената. Зеленски акцентира, че "няма да премине нито една алена линия ". Тези линии включват специфичния статут, който Русия желае за Донбас (и който Украйна си показва по-скоро като резултат от децентрализация, която ще се ползва в цялата страна), както и контрола над границата с съветската страна. Киев счита предаването на контрола като авансово изискване за политически кротичък развой, с цел да се постави завършек на прекосяването на оръжия и бойци от Русия. Според договореностите от Минск, по които руснаците не считат да договарят, предаването на контрола е измежду последните стъпки.

От своя страна, "Кремъл подозира, че Зеленски е слаб президент, без поддръжка от страна на обществото, и затова няма да може да приложи договореностите от Минск ", изяснява Юлия Шукан, от университета в Париж Нантер. "Следователно Москва не счита да отстъпва нищо, изключително по въпроса за границата и специфичния статут ", добавя тя. "Единствената тактика, която оставя на Русия нужното пространство за маневриране, може да се формулира по този начин: да не се вършат никакви отстъпки на украинската страна и да не се одобряват празни взаимни отстъпки ", написа политологът Алексей Чеснаков.

Вчера водачите на три украински опозиционни партии – "Европейска взаимност " на някогашния президент Петро Порошенко, "Глас " на Вячеслав Вакарчук и "Отечество " на Юлия Тимошенко се подписаха под послание към нацията. В документа те предизвестяват за заплахата Зеленски да капитулира пред Путин.

От Кремъл ясно обявиха, че на договарянията в Париж имат намерение строго да се придържат към Минските съглашения и да упорстват за осъществяването им.

Не е изключено Путин и Зеленски да обсъдят въпроса за преноса на съветски газ пред Украйна. Настоящият контракт сред "Газпром " и "Нафтогаз Украйна " изтича на 31 декември, а продължаващите договаряния сред двете компании към този момент не дават резултат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР