Руският президент Владимир Путин за първи път ще проведе официални

...
Руският президент Владимир Путин за първи път ще проведе официални
Коментари Харесай

Путин и Зеленски на ключова среща заради конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин за първи път ще организира публични диалози с украинския си сътрудник Владимир Зеленски по отношение на спора в източната част на Украйна в понеделник на многоочаквана среща на върха в Париж, заяви Агенция Франс Прес.
От срещата с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел, не се чака изцяло съглашение за мир, само че дипломатите се надяват, че диалозите ще оказват помощ за увеличение на доверието сред двамата водачи.
Хиляди бяха убити, а един милион са избягали от домовете си, откакто проруските милиции в източна Украйна направиха опит за оповестяване на самостоятелност през 2014 година, довел до спор, който задълбочи отчуждението на Русия от Запада. Сепаратистите поеха контрола над Донецка и Луганска области, малко откакто Русия анексира от Украйна полуостров Крим.

Дипломатите подчертаха, че въпросът за Крим, чието анексиране даде подтик на известността на Путин, само че докара до налагането на интернационалните наказания – не е тематика на срещата на върха. Киев даде ясно да се разбере, че е решен в никакъв случай да не се отхвърля от полуострова, който интернационалната общественост към момента смята за част от Украйна. Кремъл изпрати сигнали, че е подготвен да работи със Зеленски, който Путин дефинира като „ откровен “.

Но Путин също няма да желае да се връща с празни ръце и ще упорства за облекчение на глобите. Целите на срещата в понеделник включват реализиране на единодушие за разформироване на незаконните милиции, пренасяне на задграничните бойци от Донецк и Луганск, а Украйна да поеме контрола над границата си с Русия, съгласно източник от френското президентство.

Ключова тематика ще бъде също и да се контракти дата за изборите, които ще бъдат извършени в Донецк и Луганск според украинските закони, като двата района се употребяват със специфичен статут – концепция, известна като „ Формулата на Щайнмайер “.

Срещата в понеделник е първата сходна среща на върха от три години и задачата й е използване на споразуменията, подписани в Минск през 2015 година, които приканват за евакуиране на тежкото оръжие, възобновяване на контрола на Киев над границите му, по-широка автономност и осъществяване на локални избори.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР