Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден

...
Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден
Коментари Харесай

Русия и Иран подписаха сделка за изграждане на жп връзка през Азербайджан

Руският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През и иранският му сътрудник Ебрахим Раиси участваха, първият чрез видеовръзка, в подписването на съглашение за финансиране и създаване на жп връзка сред двете страни през Азербайджан, оповестяват Ройтерс и ТАСС.

Линията Рашт-Астара, която е напълно на иранска територия, е част от транспортния кулоар Север-Юг, свързващ Русия с Азербайджан, Иран, Индия и други страни по суша и море, показва Ройтерс.

Строителството на жп линията ще се реализира взаимно от двете страни, съгласно съглашението, подписано от съветския министър на превоза Виталий Савелиев и иранския министър на пътищата и градоустройството Мехрдад Базрпаш. От съветска страна в церемонията взе участие и вицепремиерът Александър Новак, който е на работно посещаване в Иран.

Сделката планува Москва и Техеран взаимно да финансират проектирането, строителството и доставките на услугите и стоките по линията Рашт-Астара, която е с дължина 170 км. На азербайджанска територия в построяването на връзката ще се включи и Баку. Астара е град, ситуиран на брега на Каспийско море и поделен сред Иран и Азербайджан.

През март първият заместител шеф на съветските железници Сергей Павлов разгласи, че ориентировъчната стойност на строителството на жп трасето е 1,6 милиарда $, а то може да бъде построено за четири години или по-малко.

В рамките на церемонията иранският президент Раиси уточни, че капацитетът на съдействието сред Иран и Русия не е осъществен в цялостна степен и би трябвало са се положат старания в тази посока.

Путин от своя страна посочи, че се надява скоро да се стигне до съгласие сред Москва, Баку и Техеран за съдействие в цялостното развиване на транспортния кулоар Север-Юг.

Новак добави, че Русия и Иран се надяват товарооборотът по новата жп линия към 2030 година да доближи 15 милиона тона годишно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР