Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден

...
Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден
Коментари Харесай

Путин: Премиерът на Армения показа кураж и взе болезнено, но важно решение за Нагорни Карабах

Руският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През приветства през днешния ден "куража " на арменския министър-председател Никол Пашинян, подложен на критика в страната си за примирието, което утвърди успеха на Азербайджан в траялата шест седмици война за Нагорни Карабах, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Споразумението, подписано на 9 ноември сред Баку и Ереван под патронажа на Москва, обезпечи обилни териториални придобивки на Азербайджан и е считано за злополука от доста арменци, които желаят оставката на Пашинян.

"Арменското държавно управление бе задължено да вземе доста мъчно, само че належащо решение ", съобщи съветският президент на видеоконферентна среща на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), в която членуват Русия и Армения.

"Тези решения бяха мъчителни и изискваха персонален кураж от арменския министър председател ", сподели Путин и увери, че "нашата задача в този момент е да подкрепим (арменския) министър председател и неговия екип и да организираме кротичък живот " в Нагорни Карабах.

По силата на съглашението от 9 ноември Армения се ангажира да отстъпи три окръга - Лачин, Калбаджар и Агдам - които бяха отвън контрола на Азербайджан от 1994 година Процесът по връщането им завърши през вчерашния ден.

Тези окръзи бяха част от буферна зона към Нагорни Карабах - обитаем най-вече с арменци планински район, който се отдели от Азербайджан след войната през 90-те години на предишния век.

Споразумението въпреки всичко разреши оцеляването на Нагорни Карабах, въпреки и с понижена територия. Контингент от 2000 съветски военни бе ситуиран за поддържане на мира и за гарантиране на сигурността на Лачинския кулоар - единствения останал път, свързващ Нагорни Карабах с Армения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР