Руският президент Владимир Путин вижда шанс за страната си да

...
Руският президент Владимир Путин вижда шанс за страната си да
Коментари Харесай

Путин вижда европейската газова криза като златна възможност за Русия

Руският президент Владимир Путин вижда късмет за страната си да капитализира от газовата рецесия в Европа. Путин желае да притисне Европейския съюз да пренапише някои от разпоредбите за газовия си пазар, откакто в продължение на години пренебрегва терзанията на Москва. Идеята е Европейски Съюз да се откъсне от спот ценообразуването, преминавайки към дълготрайни контракти, които биха облагодетелствали съветската държавна компания „ Газпром ”, предава Bloomberg, базирайки се на двама неназовани източника.

Освен това Русия търси метод за скоростно узаконяване на противоречивия газопровод „ Северен поток ” 2 към Германия, с цел да ускори доставките си на газ, показват източниците.

Путин ще приказва на конференцията Russian Energy Week в средата на тази седмица. Визирайки рекордните дневни скокове в европейските цени на газа, достигащи до 40%, Путин направи премерено изявление през предходната седмица, че „ Газпром ” може да усили доставките с цел да компенсира дефицита.

Въпреки, че Путин желае да се нарежда като енергийният избавител на Европа, Кремъл не си прави илюзии, че ще реализира политически консенсус с Европейски Съюз или, че ще успее да усъвършенства връзките вследствие на рецесията, показват публично лице от съветската власт и консултант по политиките, непосредствен до кабинета на съветския президент.
 Газпром прегази Украйна, доставя газ за Унгария " Газпром " прегази Украйна, доставя газ за Унгария
От 1 октомври „ Газпром ” стартира да доставя на Унгария газ през тръбопровода „ Балкански поток ”, като заобиколи У...

„ Путин вижда благоприятни условия от рецесията ”, споделя Андрей Кортунов, началник на неправителствената организация Russian International Affairs Council.

„ Русия желае да попречи на Европейски Съюз да се бави със узаконяването на „ Северен поток ” 2 и да стартира договаряния за дълготрайни постоянни цени на газа ”, споделя той.
В Европейски Съюз са „ сноби ”
Путин уточни, че от елементи отговорни за енергийната рецесия са „ снобарите ” от Европейски Съюз и съветниците, които натискат единствено за спот цени и „ не желаят да чуят за нищо друго ”.

Лидерите на Европейски Съюз ще разискват в Брюксел през идната седмица скока в цените на газа и ограничения, които да охладят покачването.

Европа разчита на „ Газпром ” за към 1/3 от доставките на природен газ. Докато газовите складове на континента се възвръщат от рекордно ниските равнища на наличност за това време на годината, опциите за доставки на други други възможности, като втечненият природен газ, са лимитирани. С настъпването на зимата, Европа може да стане по-зависима от Русия във връзка с спомагателни доставки в опит да избегне дефицит когато студът удари със всичка мощ.
 „ Газпром “ публично разгласи: „ Северен поток-2 “ е подготвен „ Газпром “ публично разгласи: „ Северен поток-2 “ е подготвен
Строителството на газопровода „ Северен поток-2 “ е изцяло приключено през днешния ден сутринта на 10 септември, се споделя в известие на...

Вицепремиерът на Русия Александър Новак, който дава отговор за енергийната политика на Русия, уточни, че бързото прекосяване от обичайните източници на сила към възобновими такива е асъдействало за рецесията в Европа.

През предходната седмица, той уточни пред Путин, че в случай че Европа утвърди „ Северен поток ” 2, това ще даде позитивен сигнал на пазарите.

Европейският спот пазар „ не е инструмент за ценообразуване, който дава дълготраен баланс сред ползите на купувачи и продавачи ”, сподели зам.-изпълнителният шеф на „ Газпром ” Елена Бурмистрова по време на енергиен конгрес в Санкт Петербург от 7-ми октомври.

„ Купуването на газ на рационални цени, несъмнено е положително нещо. Но даже по-добро е да се знае авансово какъв брой ще коства след месец, след тримесечие, след година ”, сподели тя.

От своя страна, Европейски Съюз се надява, че газовата рецесия ще бъде кратковременен феномен. Фокусът е ориентиран към оказване на помощ на обособените страни членки да преминат през зимата при високи цени на газа и „ Северен поток ” 2, който няма да действа в скоро време.
 Доходите на „ Газпром “ са скочили със 73% Доходите на „ Газпром “ са скочили със 73%
Приходите на „ Газпром “ от износа на газ за първите шест месеца на 2021 година са нарастнали с съвсем 73% спрямо индикатори...

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон уточни, че подземното вместилище за газ в района е на потенциал от 75%, което макар, че е надалеч по-ниско по отношение на десетилетие, е съответно да покрие търсенето.

Европейски Съюз обмисля опцията за общи поръчки на газ от страните членки. Този ход издава, че Европейски Съюз не счита да се поддава на Путин, изключително на фона на горещи тематики като Украйна и Беларус.

Понастоящем, към 20% от европейските газови доставки на „ Газпром ” са обвързани с цените на петрола, до момента в който малко над 50% се ценообразуват или за ден напред или за месец напред, показва Рон Смит, старши анализатор в BCS Global Markets, в записка след уебинар с мениджъри на „ Газпром ”.

Русия се пробва да възвърне връзката с цените на петрола в газовите контракти и да отстрани спот ценообразуването, за което Европейски Съюз упорства през последните години, разкриват двама източника, осведомени с тематиката.

„ Газпром ” към този момент стартира да цялостни „ Северен поток ” 2 с газ, настоявайки европейските регулатори да дадат зелена светлина колкото се може по-бързо, споделят източниците.
Запълване на запасите  Путин изкомандва Газпром да обезпечи нужния газ за Европа Путин изкомандва " Газпром " да обезпечи нужния газ за Европа
Руският министър председател Владимир Путин сложи пред " Газпром " задачата да обезпечи нужните доставки на газ за Европа, съобщи ИТАР-ТАСС. Пр...

Износът на „ Газпром ” за Европа докосна рекордни небеса през първата половина на тази година, след което падна през септември – тъкмо когато Европейски Съюз стартира да изпитва усложнения да запълни запасите си.

От своя страна, Русия стартира да запълва личните си ресурси, което предизвика обвинявания, че съзнателно задържа доставките.

Кремъл отхвърли обвиняванията, настоявайки, че Русия е изпълнила всичките си контрактувани отговорности като приближен енергиен сътрудник. Германският канцлер Ангела Меркел уточни, че Русия „ може да доставя газ единствено на база контрактуваните си отговорности ”.

„ Газпром ” стартира да вади газ от запасите си с цел да охлади скока в цените, като желае да работи с европейските страни за усмиряване на пазара, уточни зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в изявление за BBC.

“Газпром ” чества огромна победа ”, споделя Станислав Циганков, някогашен началник на отделя за интернационален бизнес на компанията. „ Сега е съвършеното време да се капитализира от обстановката ”, прибавя той. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР