Руският президент Владимир Путин вече е взел решение да нападне

...
Руският президент Владимир Путин вече е взел решение да нападне
Коментари Харесай

Путин е взел решение да нападне. Целта е Киев, каза Байдън

Руският президент Владимир Путин към този момент е взел решение да нападне Украйна, счита Джо Байдън. На брифинг в петък американският президент сподели, че цел на нападението е украинската столица Киев.

Изявлението на Байдън е направено след сред него и водачите на Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Англия, Европейски Съюз и НАТО, заяви Белият дом.

До този миг Байдън твърдеше, че никой не знае дали съветският му сътрудник има намерение да нападне Украйна. В едно от изказванията си този месец Байдън позволи, че самият Путин още не е решил.

Попитан в петък от публицистите дали вярно са чули думите му, Байдън удостовери казаното от него и се базира на разследваща информация.

Войните, извършени в Европа след 1989 година, не са предшествани от предизвестия от страна на американски президент. Това се отнася за войните в Югославия (1991-1992), войната в Грузия (2008), военните дейности в Донбас (2014).

Американският президент за пръв път сподели, че задачата на вероятното съветско нахлуване е "украинската столица Киев, град с 2,8 млн. почтени хора ". До този миг Съединени американски щати са посочвали единствено риск от "мащабни военни дейности " в Украйна, без да прецизират регион.

Според Байдън нападението е допустимо в идната седмица.

За четвъртък, 22 февруари, е планувана среща на съветския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на Съединени американски щати АНтъни Блинкен, сподели Байдън по време на брифинга. Той предизвести, че в случай че съветската военна акция се състои преди този момент, товва би посочило, че Русия "е затръшнала вратата пред дипломацията ".

В момента Украйна е съвсем заобиколена от съветски войски и бойна техника, част от които по последни данни се намират на към 20 километра от границата. Съединени американски щати показаха, че става дума за 150-хилядна войска. По данни на НАТО такова скупчване на войски не е имало след края на Втората международна война.

Изявлението на Байдън идва часове откакто зачести обстрелът на два украински региона, които се намират под контрола на проруски сепаратисти - Донецк и Луганск. В петък следобяд беше проведена евакуацията на деца, дами и възрастни хора от тези територии към Русия. Руските управляващи настояват, че жителите на регионите са застрашени от "геноцид ". Медиите, близки до Кремъл, оповестяват, че обстрелът на регионите се води от украинска страна. Киев отхвърли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР