Руският президент Владимир Путин утвърди списъка на финансовите институции, чиито

...
Руският президент Владимир Путин утвърди списъка на финансовите институции, чиито
Коментари Харесай

Путин забрани на Райфайзенбанк, ЮниКредит, BNP и Ситибанк да напускат Русия

Руският президент Владимир Путин утвърди листата на финансовите институции, чиито притежатели няма да могат да продават своите активи без особено позволение от страната. В него са 45 банки, измежду които всички най-големи непознати. Забраната визира Райфайзенбанк, ЮниКредит и Ситибанк, които общо имат активи за 3,5 трлн. рубли и държат влогове на физически лица за 264 милиарда рубли, съобщи Сега.

В листата са още немските Сommerzbank и Deutsche Bank, френските Natixis, BNP Paribas и Credit Agricole, японските MUFG, Sumitomo и Mizuho, американската Goldman Sachs, швейцарскиата Credit Suisse, която се води " обичаната банка на съветските олигарси ", защото обслужваше доближените до Кремъл Алишер Усманов, Роман Абрамович, Виктор Векселберг и Олег Дерипаска и преди началото на войната държеше най-малко $30 милиарда съветски активи.

Забрана за продажба имат даже дъщерните банки на западните автомобилни концерни като " Тойота банк ", " БМВ Банк " и " Фолксваген банк ", както и небанковите кредитни структури, които обслужват интернационалните платежни системи (дъщерните структури на Paypal и Western Union).

Списъкът е продължение на указа на Путин от 5 август 2022 година, с който той забрани на вложителите от " вражески страни " да правят покупко-продажби по продажба на акции и дялове в съветски кредитни институции. За да продадат своя дял, те би трябвало да получат особено позволение от президента, в противоположен случай покупко-продажбите ще се считат за " оскъдни ".

Източници на " Ройтерс " настояват, че съветските управляващи са обсъждали и въвеждане на външно ръководство в тези банки. Така хем ще се резервира непознатата благосъстоятелност, хем всички интервенции ще минат под контрола на страната. За концепцията лобира шефът на Внешторгбанк Андрей Костин, който счита, че ще е заслужено страната да " прибере " всички непознати банки в Русия. " Нашите банки ги взеха, в този момент би трябвало да вземем техните банки. За да имаме паритет ", сподели той през юни на интернационалния стопански конгрес в Санкт Петербург.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР