Руският президент Владимир Путин стартира предсказуема поредна информационна операция, за

...
Руският президент Владимир Путин стартира предсказуема поредна информационна операция, за
Коментари Харесай

ISW: Путин чрез информационни операции се опитва да обезсърчи украинската съпротива

Руският президент Владимир Путин започва предсказуема поредна осведомителна интервенция, с цел да обезсърчи украинската опозиция и да пресече западната поддръжка за Украйна, до момента в който съветската атака доближава своята кулминационна точка и Украйна се готви да стартира контраофанзиви, посредством обстойно изявление за държавен съветски новинарски канал на 25 март, оповестява в ежедневния си отчет Институтът за проучване на войната (ISW).

В изявлението Путин декларира, че Западът не може да поддържа темпото на доставки на оръжия за Украйна и преувеличава капацитета на Русия да активизира личната си отбранителна индустриална база , с цел да сътвори неправилното усещане, че по-нататъшната украинска опозиция и западната поддръжка за Украйна са безсмислени. Путин твърди, че украинските сили изразходват до 5000 снаряда дневно, до момента в който Съединените щати създават приблизително 14 000-15 000 снаряда на месец. Руският президент убеждава, че плануваните от Запада нараствания на отбранителната продукция няма да подхождат на плануваните от Русия нараствания.

Според него Русия ще построи над 1600 нови танка до края на 2023 година и страната му ще има повече от три пъти повече танкове от Украйна по това време. Путин евентуално се възползва от опцията да развие този разказ въз основа на материал на The Financial Times от 19 март, че европейските производители на оръжия страдат от дефицит на експлозиви. Путин твърди, че продължаващите доставки на западни оръжия за Украйна са просто опит за удължение на войната.

Путин съпостави положението на съветската военновременна оръжейна промишленост с настоящата западна военна промишлена продукция, заявявайки, че Западът ще би трябвало да направи обилни жертви за сметка на цивилен планове, с цел да усили военното произвеждане и да поддържа войната в Украйна. Путин добави, че за разлика от Запада, Русия не се нуждае от несъразмерна милитаризация на стопанската система, с цел да разшири качествата на своята отбранителна промишленост. Тези изказвания обаче не са доказани с доказателства. Само Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати е 10 пъти по-голям от този на Русия. Германия, Обединеното кралство и Франция дружно имат стопански системи съвсем пет пъти по-големи от тези на Русия.

Съединени американски щати и техните съдружници сигурно би трябвало да създадат избор, когато обмислят да изразходват огромни суми, нужни за поддръжка на Украйна, само че изборите, пред които са изправени, не са толкоз сложни, колкото тези, против които се изправя Русия. Балансът на общите налични запаси и промишлен потенциал е решаващо накривен в интерес на Запада. Посланието на Путин има за цел да убеди Запада да отдели по-малко от този капацитет за поддръжка на Украйна, като подведе Запада, че не може да се мери с Русия. Русия би трябвало да премине към цялостна военна стопанска система, с цел да поддържа актуалните си военни интервенции - нещо, което Путин не желае изключително да направи. За сметка на това Западът не би трябвало да минава към военновременна основа, с цел да продължи да поддържа Украйна, в случай че реши да го направи.

Обявените от Путин цели за произвеждане на съветски танкове през 2023 година и сравненията с украинските ресурси от танкове също подценяват ограничавания промишлен потенциал на Русия да създава бързо по-модерни танкове и пренебрегват загубите на съветски танкове на бойното поле. Съобщава се, че единствената фабрика за произвеждане на танкове в Русия, " УралВагонЗавод ", създава 20 танка на месец.Ще са нужни повече от шест години, с цел да се реализира задачата на Путин с тази скорост. Малко евентуално е " УралВагонЗавод " да разшири производството на съвременни танкове като Т-90 задоволително бързо, с цел да реализира тези цели за девет месеца заради интернационалните наказания и дефицита на квалифицирана работна ръка. По този метод Кремъл евентуално ще продължи да изтегля остарели танкове от складовете и може да се опита да обнови някои от тях, с цел да извърши декларираната квота. Експерт от Кремъл съобщи в предаване онлайн на 25 март, че Русия ще изтегли остарели танкове Т-34 от хранилища и даже от монументи, в случай че е належащо, до момента в който се пробва да оправдае неотдавнашното разполагане на танкове Т-54 и Т-55 от Русия на фронтовите линии. Тези танкове не са сравними със актуалните танкове Abrams, Challenger или Leopard, нито даже с T-72 нито по въоръжение, нито по отбрана на бронята.
 Русия извади остарели руски танкове Т-54 и Т-55
Русия извади остарели руски танкове Т-54 и Т-55

Те са създадени през 40-те и 50-те години на предишния век

Дори оповестените (и нереалистични) индустриални цели на Путин в действителност са покрай минималното равнище, належащо за заменяне на съветските загуби на бойното поле . Съобщава се, че Русия губи по 150 танка на месец и по този начин ще би трябвало да създаде 1350 танка през идващите девет месеца, с цел да остане на сегашните равнища.

Наблюденията на Путин също подценяват обстоятелството, че Западът дава на Украйна по-малък брой, само че софтуерно напреднали системи, частично с цел да компенсира условието за изпращане на огромни количества муниции и съоръжение. В предишното западните военни разполагаха с по-малки ресурси от стандартни артилерийски снаряди, да вземем за пример, тъй като разчитат на прецизна пукотевица на далечни дистанции, като да вземем за пример системите HIMARS, които Съединени американски щати предоставиха на Украйна. Украинската войска и нейните западни поддръжници могат решително да чакат, че равнищата на загуби в танкови дуели сред M1, Leopards и Challengers, от една страна, и T-55, T-62 или даже T-72, от друга, ще бъдат надалеч от едно към едно. В последна сметка американската войска неведнъж е демонстрирала относителната успеваемост на M1 и T-72 на бойните полета в Ирак.

Коментарите на Путин са осведомителна интервенция, предопределена да съживи аурата на руската епохата на военната промишленост и масираните въоръжени сили. Те не отразяват актуалните съветски действителности или салдото на икономическата мощност или военно-промишления потенциал сред Русия и груповия Запад.

Путин стартира и друга осведомителна интервенция, като разгласи, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус до 1 юли и възобнови изтърканите закани за капацитета за нуклеарна ескалация. Путин загатна, че решението на Обединеното кралство да изпрати муниции, съдържащи обеднен уран в Украйна - уран, който е доста по-малко радиоактивен от естествения уран, е провокирало решението му да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус заради боязън от нуклеарна ескалация. Путин отхвърли изказванията на Запада, че сходни муниции са безвредни за потребление и не съдържат радиоактивни съставни елементи. Той упорства, че ядрото на снаряда отделя " радиационен прахуляк " и може да разболее украинските жители и да навреди на околната среда на Украйна.
 Путин разполага нуклеарни оръжия в Беларус
Путин разполага нуклеарни оръжия в Беларус

Не било нарушаване на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие

Западните противотанкови муниции нормално съдържат обеднен уран, който Международната организация за атомна сила (МААЕ) отбелязва, че е " доста подобаващ за военни цели. " Такива муниции не могат да се употребяват за основаване нито на нуклеарни, нито на радиологични оръжия. Аргументът на Путин не дава отговор на обстоятелствата и даже някои локални фенове евентуално го осъзнават.

Съобщението за разполагането на тактически нуклеарни оръжия в Беларус няма отношение към риска от ескалация до нуклеарна война, който съгласно западни специалисти остава извънредно невисок. Путин се пробва да употребява страховете на Запада от нуклеарна ескалация, като разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус. Русия от дълго време разполага с нуклеарни оръжия, способни да поразят всяка цел, която тактическите нуклеарни оръжия, основани в Беларус, биха могли да ударят.

Financial Times заяви на 24 март, че висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел е декларирал, че неотдавнашното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Русия е понижило шанса съветските сили да употребяват нуклеарни оръжия, защото Си е дал на Путин " доста, доста ясно " да се разбере, че той не би трябвало да употребява нуклеарни оръжия.

Путин евентуално се е опитвал да разположи съветски нуклеарни оръжия в Беларус още преди нахлуването в Украйна през февруари 2022 година и евентуално е избрал този миг да го направи, с цел да обслужва незабавната осведомителна интервенция, която организира в този момент. Беларуският президент Александър Лукашенко предложи на 30 ноември 2021 година да разположи съветско нуклеарно оръжие на беларуска територия, а Беларус отстрани конституционната уговорка, закрепваща безпристрастен статут на Беларус, на референдум през февруари 2022 година ISW към този момент предвижда през януари и февруари 2022 година, че Путин може да се опита да разположи тактически или стратегически нуклеарни оръжия в Беларус като част от по-широко изпитание за задълбочаване на съветския надзор над Беларус.Путин евентуално се е въздържал от разполагане на оръжията в Беларус при започване на нашествието през 2022 година, с цел да резервира опцията да ги разположи като част от бъдеща съветска осведомителна интервенция за манипулиране на Запада.

Вероятно Путин е избрал да прокара тези разкази в този момент с вярата да смъкна украинския морал и западната помощ да понижи успеваемостта на очакващата се украинска контраатака, съгласно слуховете. Много видни съветски военни блогъри и чиновници предизвестиха, че украинските сили евентуално скоро ще се опитат да подхващат огромна контраатака. Действията на Путин демонстрират, че той е склонен с тях и че се опасява от евентуалния триумф на украинското контранастъпление. Путин и високопоставени чиновници на Кремъл преди този момент са употребявали разкази за нарасналата нуклеарна подготвеност на Русия, предизвестия за дейности под подправен байрак и неразбираеми изказвания за отрицателни развития на бойното поле, потвърждавайки, че Русия има право да употребява нуклеарни оръжия, с цел да се отбрани в Украйна, както и с цел да възпре по-нататъшната западна поддръжка или военна помощ за Украйна. ISW по-рано заяви за ескалацията на нуклеарната изразителност на Путин през септември и октомври 2022 година, последвана от деескалация при започване на ноември 2022 година преди Русия да се отдръпна от град Херсон и западния (десен) бряг на Херсонска област и оцени, че Кремъл може да употребява по-нататъшна нуклеарна ескалация реторика, с цел да принуди западните страни да договарят с Русия и да спрат по-нататъшната военна помощ за Украйна. ISW прави оценка, че изказването на Путин от 25 март е част от тези старания и продължава да счита, че е доста малко евентуално Русия да употребява нуклеарни оръжия в Украйна или другаде.

Украински и западни публични лица предложиха разнообразни гледни точки за положението на съветската атака в Бахмут на 25 март, само че всички са в сходство с оценката, че съветските старания към Бахмут евентуално са достигнали своята кулминационна точка. Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО) оцени на 25 март, че съветската атака против Бахмут е в застой и че съветските сили може да реалокират фокуса си към регионите на Адеевка и Сватово-Кременая.
 Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира
Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира

Русия наподобява минава към отбранителна тактика

Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий предизвести, че неотдавнашният спад в докладваните съветски наземни офанзиви покрай Бахмут се нуждае от спомагателен разбор. Череватий също по този начин съобщи, че неуточнените съветски стандартни сили укрепват силите на групировката " Вагнер ", което допуска, че съветските стандартни сили се намесват, с цел да предотвратят преждевременната кулминационна точка на офанзивата на " Вагнер ". Череватий означи, че съветските сили са направили 18 наземни офанзиви покрай Бахмут на 25 март, само че до неотдавна са правили 40-50 офанзиви дневно в региона, което допуска, че изтощените сили на " Вагнер " не са в положение да поддържат сами предходния си ритъм на интервенции, само че може да усилят темпото си до предходни равнища благодарение на съветските стандартни сили.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили военачалник Валерий Залужни съобщи, че обстановката в Бахмут се стабилизира. Тези изказвания обаче не се изключват взаимно и съветските старания против Бахмут евентуално са достигнали своята кулминационна точка. Руските сили може да продължат да нападат Бахмут постоянно и нападателно, даже в случай че офанзивата е приключила с дребен или никакъв триумф, както ISW оцени по-рано, защото кулминационната точка не значи липса на сражения. Руските офанзиви в и към Бахмут може да се възобновят на високи равнища, без да генерират обилни нови облаги, в случай че стандартните съветски сили фактически влязат в борбата. Ангажиментът на стандартните запаси може даже да предотврати кулминационната точка на офанзивата и да генерира действен забележителен прогрес или да убеди украинските сили да се отдръпват, макар че ISW счита тези благоприятни условия за малко евентуални сега.

Руските сили нямат степента на надзор върху огъня над украинските наземни информационни линии към Бахмут, Авдеевка и евентуално други региони на фронта, както настояват съветските военни блогъри, което в допълнение подкопава съветските старания да завладяват Бахмут. Скорошни фрагменти демонстрират, че украинските сили остават в положение да се движат по пътищата Бахмут-Часов Яр и Бахмут-Громово, макар че съветската артилерия ги нападна.

Ключови заключения
Руският президент Владимир Путин започва предсказуема поредна осведомителна интервенция, с цел да обезсърчи украинската опозиция и да пресече западната поддръжка за Украйна, до момента в който съветската атака доближава своята кулминационна точка и Украйна се готви да стартира контраофанзиви. Путин прокарва подправения разказ, че Западът не може да поддържа доставките на оръжия за Украйна заради лимитираното западно произвеждане и хиперболизира капацитета на Русия да активизира личната си отбранителна индустриална база. Путин стартира и друга осведомителна интервенция, като разгласи, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус до 1 юли и възобнови заканите си за капацитета за нуклеарна ескалация. Руските стандартни сили може да се намесят в офанзивата на групировката " Вагнер " към Бахмут, с цел да предотвратят преждевременната кулминационна точка на офанзивата. Руските сили нямат степента на надзор на огъня над украинските наземни информационни линии към Бахмут, Авдеевка и евентуално други региони на фронта, както настояват съветските военни блогъри. Руските сили организират лимитирани офанзиви по линията Купянск-Сватово-Кременная. Руските сили продължиха да организират наземни офанзиви в и към Бахмут и завоюваха лимитирана територия в града. Съобщава се, че съветските сили са направили всеобща ротация на силите в Нова Каховка на източния (левия) бряг на река Днепър. Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин упрекна съветските управляващи на 25 март, че пренаписват историята, с цел да изключат " Вагнер ", като са принудили следената от страната медия RT да понижи част от отразяването на дейностите на наемническата формация. Украинският център за опозиция заяви на 24 март, че съветските елити се състезават за финансиране за " възобновяване " на окупирани територии и в действителност възнамеряват да употребяват плановете за пробутване на личните си ползи.  Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран
Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран

Това съобщи президентът в последното си обръщение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР