Руският президент Владимир Путин си избра съдбата на самотен политик,

...
Руският президент Владимир Путин си избра съдбата на самотен политик,
Коментари Харесай

Путин заплашва и България, не е само Украйна

Руският президент Владимир Путин си избра ориста на уединен политик, с който малко на брой държавни водачи ще се срещат или даже ще си приказват по телефона. Липсата на задръжки да протяга ръка към непознати територии с риск да разпали огромна война е жестоко неуважение на интернационалното право, което значи, че отсега нататък ще би трябвало да си търси събеседници в средите на други, отлъчени от интернационалния живот.

Едва ли някой има вяра, че украинските Донецк и Луганск стават самостоятелни републики, откакто Путин за броени минути ги трансформира в

съветски протекторати

С една и съща писалка той подписа на 21 февруари указа за признание на независимостта им, както и Договорите за дружба, съдействие и взаимна помощ, които дават териториите им на съветско разположение. Заедно с локалните сили руснаци ще пазят границите им, които по московска преценка би трябвало да се реалокират по-навътре в украинска територия от днешните " линии на прикосновение ". Русия ще си направи там непрекъснати военни бази. Ще пусне в обращение като техни национални валути своята рубла. Ще ги върже за своята енергийна, банкова и пазарна система, с цел да бъдат жизнеспособни. Ще им вкара съветско законодателство - първоначално данъчно и пенсионно, а по-късно и друго. Няма да е надалеч времето, когато те ще изискат посредством референдуми по образеца на Крим да се причислят публично към Русия. Сценарият е прочут и съветниците на Путин няма да се напрягат да измислят различен, откакто и той прави работа.

Но това няма да е задоволително. Както сподели в понеделник вечер протяжното му и изпъстрено с исторически деформации телевизионно послание към нацията, той счита самото битие на Украйна като неразбирателство. За появяването ѝ като съюзна република в състава на Съветския съюз

хвърли виновността върху болшевиките и Ленин

Те го конструирали недалновидно и по тази причина съюзът създал след десетилетия разколнически страни. За конструкторите си спомни, само че за разрушителите на Съюз на съветските социалистически републики не загатна и дума, тъй като измежду подписалите Беловежкото съглашение през 1991 година за разформироване на Съюз на съветските социалистически републики бе и неговият персонален политически наставник Борис Елцин, който го докара на власт през 2000 година Изпълнен с носталгия, Путин сподели, че може да оправдае всяко свое скимване посредством случайно сортиране и игнориране на исторически обстоятелства. Посочи комунистите като основни виновници за възникването на Украйна, само че пропусна да означи, че подписва декрет за признаването на така наречен Донецка и Луганска национална република по самодейност на КПРФ от 19 януари 2022 година Днес комунистите му служат за заслон и не са неприятни като тогавашните.

Неговите вътрешнополитически разбирания нямат огромно значение за интернационалната общественост, която се интересува повече от поддържане на равновесие в света посредством общовалидни правила. Когато Путин си уговаря срещи със международни водачи до последния миг, а в това време търси предлог за военна интервенция, както се видя в Донецк и Луганск, дипломацията не е най-силното му оръжие. Всеобщото отчаяние на досегашните му събеседници Байдън, Макрон, Шолц, Борис Джонсън и кой ли не надали ще бъде обезщетено в интерес на Русия с демонстрацията на военна мощ. В интернационалните връзки Путин стартира да наподобява на севернокорейския водач Ким Чен Ун, който размахва оръжия, с цел да наподобява значим и по този начин да му обръщат внимание.

За България съветският президент също отпада трайно

от календара на интернационалните контакти. Начинът, по който третира Украйна, е допустимо най-лошият образец за държание, тъй като освен той страда от имперска носталгия. Периодичното възкръсване на неоосманизма в нашия максимален комшия изисква непрекъснато да сме нащрек. Ако се примирим, че някое плътно малцинство има право да изиска отделяне от страната, като се слага под закрилата на прилежаща страна, би означавало единодушие да загубим част от Североизточна и Югоизточна България. По тази скица Турция към този момент сътвори Севернокипърската турска република, която никой не признава близо половин век, само че това не ѝ пречи да съществува.

За наше утешение Анкара неотложно осъди признаването от Русия на ДНР и ЛНР макар топлите си връзки с нея през последните години. " Ние считаме това решение на Русия за недопустимо и го отхвърляме ", се споделя в декларация на турското външно министерство, която приканва всички страни да съблюдават интернационалното право. Изненадващо и Тирана реагира по същия метод, макар че Русия вижда в отцепването от Сърбия на албанската самостоятелна област Косово модел, който оправдава нейното държание. Албания сега е променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и нейният представител Ферит Ходжа запита на незабавно свиканото в понеделник вечерта съвещание в Ню Йорк: " Кой ще е идващият, където ще бъде осъществено навлизане? "

Тревогата на света е освен от събитията в Украйна, само че и от

риска Русия да насърчи подражатели,

които да потърсят в историята учредения за териториални искания към съседите си. В предишното границите постоянно са се местили съгласно измененията в съотношението на силите и в случай че се употребяват такива причини през днешния ден, страните би трябвало да се изпокарат още веднъж. Днешните генерации имат нечуван исторически късмет да живеят близо 80 години в релативно мирна конюнктура, който се дължи на поумняването им след Втората международна война, че интернационалното право служи за общо положително.

С наближаването на 3 март имаме съображение да заявим: С Русия ни свързват скъпи мемоари, само че истината ни е по-скъпа. Путин не е прав и не може да разчита на поддръжка от България за интернационалния си авантюризъм.

Светослав Терзиев, segabg.com
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР