Руският президент Владимир Путин ще се срещне на 26 април

...
Руският президент Владимир Путин ще се срещне на 26 април
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН отива в Москва, среща се с Путин на 26 април

Руският президент Владимир Путин ще се срещне на 26 април в Москва с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, с цел да приказват по тематиката за нашествието на Русия в Украйна, заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Очаква се Гутериш да беседва също с съветския външен министър Сергей Лавров, сподели Песков.

Срещата с Путин, поискана от Гутериш, ще е първата сред двамата от нахлуването на Русия в Украйна.

Във вторник Гутериш изпрати писма до президента Путин и украинския му сътрудник Володимир Зеленски с молба за срещи в Москва и Киев, показва Българска телеграфна агенция.

В официално съобщение Организация на обединените нации разгласи, че Гутериш ще бъде на 28 април в Украйна, където ще се срещне с украинския президент и украинския външен министър Дмитро Кулеба, предадоха международните организации.

Гутериш има желание да се срещне и с екипите на организациите на Организация на обединените нации на място, с цел да разиска усилване на филантропичната помощ за украинците.

От началото на съветското навлизане в Украйна на 24 февруари Организация на обединените нации е ненапълно подценена в търсенето на излаз от спора. Това се дължи частично на породения от тази рецесия раздор сред петте страни - непрекъснати членове на Съвета за сигурност, една от които е Русия, наред със Съединени американски щати, Франция, Англия и Китай.

Досега Гутериш съвсем не е влизал по отношение на украинския президент, двамата организираха един-единствен телефонен диалог на 26 февруари.

Откакто Гутериш съобщи, че Русия нарушава Устава на Организация на обединените нации, изпращайки войски в Украйна, Путин отхвърляше всевъзможни контакти с него, в това число да беседват по телефона. Във вторник генералният секретар на Организация на обединените нации осъди новото съветско нахлуване в Източна Украйна и прикани двете страни да създадат четиридневна филантропична пауза по случай православния Великден.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР