Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с Александър Лукашенко

...
Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с Александър Лукашенко
Коментари Харесай

Путин отива при Лукашенко в Минск за първи път от три години. Защо?

Руският президент Владимир Путин ще организира диалози с Александър Лукашенко в Минск. Путин не се среща толкоз постоянно с никой задграничен водач, колкото с беларуския, само че това е първата им среща на беларуска територия от 2019 година насам - по-късно до момента единствено Лукашенко посещаваше Путин. Само през 2022 година той беше в Русия седем пъти.

Пресслужбите на двамата президенти оповестяват за тематиките на диалозите в общи изречения: сигурност, интеграционно съдействие в границите на Съюзната страна, съдействие в енергийния бранш, заменяне на вноса.

Съобщенията, че Путин отива в Минск, с цел да реши въпроса за присъединяване на Беларус във военните дейности в Украйна (такива се появиха както от Киев, по този начин и в западната преса), би трябвало да се считат за " глупави и неоснователни ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Политическите анализатори допускат, че визитата на Путин в Минск е самобитна проява на отзивчивост към Лукашенко, който остава съвсем единственият човек, който Москва може да назова благонадежден съдружник, написа съветската работа на Би Би Си.

Как Лукашенко стана чест клиент на Русия?

Руският президент за финален път посети Беларус през юни 2019 година за церемонията по закриването на Вторите европейски игри. Според пресслужбата на Кремъл Путин е посетил надпревари по бокс и гимнастика, срещнал се е с президента на МОК Томас Бах, общувал е с съветски спортисти и е провел неофициална среща с Лукашенко и президента на Таджикистан Емомали Рахмон.

По това време връзките сред " съюзната страна " Москва и Минск могат да се характеризират с фамозната фраза на Лукашенко: " За чий ни е необходим подобен съюз?

В навечерието на Новата 2020 година година избухва нов спор сред страните поради цената на съветския нефт. На 31 декември Путин и Лукашенко разискват проблемите по телефона в продължение на един час, а на идващия ден Русия стопира доставките на нефт за Беларус.

През юли 2020 година беларуският Комитет за Държавна сигурност (на СССР) афишира задържането на 32 " бойци от ЧВК Вагнер " край Минск, които съгласно беларуските специфични служби са били изпратени от Русия, с цел да дестабилизират обстановката.

През август 2020 година, пет дни преди президентските избори, Лукашенко насочи обръщение към Народното събрание и народа, в което твърди, че съветски наемници са възнамерявали да " провеждат кръвопролитие в центъра на Минск " и заплаши Москва с корав отговор. Той се оплаква и от " петролната кавга " с Москва, поради която бюджетът е изгубил към 700 млн. $.

Всичко това се промени след президентските избори, след чиито резултати Лукашенко се разгласи за победител. Опозицията не се съгласи и в Беларус започнаха всеобщи митинги, при които десетки хиляди хора излязоха по улиците на цялата страна. Властите започнаха да потушават митингите с принуждение, като протестиращите бяха арестувани, бити и хвърляни в пандиза.

Докато Съединените щати, Европейският съюз и други западни страни отхвърлиха да признаят изборната победа на Лукашенко, Путин го поздрави измежду първите, които го направиха, и скоро съобщи, че е подготвен да изпрати съветски сили за сигурност в Беларус, с цел да потушат митингите.

На 14 септември 2020 година Лукашенко отлетя за Сочи, където се срещна на четири очи с Путин. В резултат на договарянията стана ясно, че Русия ще даде на Беларус заем в размер на 1,5 милиарда $.

Оттогава Лукашенко е чест клиент на Русия. През 2021 година той посети Русия пет пъти - на 22 февруари, 22 април, 28 май, 13 юли и 29 декември.

През 2022 година визитите му в Русия зачестяват. Лукашенко посети страната на 18 февруари, 11 март, 12 април, 16 май, 23 май, 25 юни и 26 септември - общо седем пъти.

" Путин усеща превъзходството си над беларуския деспот във всичко, той в действителност е стопанин на ориста му. Именно поддръжката на Путин гарантираше запазването на властта на Лукашенко през 2020 година ", написа политическият анализатор Павел Усов за " Дойче веле ". - При сегашните условия диктаторът на Беларус изцяло обезпечава и обслужва стратегическите ползи на Русия. Беларус, изгубила своята геополитическа същина, се трансформира в неин боен и политически придатък.

Според политолога Путин ще се опита да резервира тази позиция на Лукашенко и на страната като цяло до последно.

Повечето специалисти не са склонни да имат вяра, че задачата на настоящето посещаване на съветския президент в Минск е да окаже напън върху Лукашенко по въпроси от геополитически мащаб - Путин разполага с задоволително механизми за тази цел.

" Твърдението, че Путин отива в Минск, с цел да накара Лукашенко да взе участие във войната, е много подозрително. Той по-скоро би извикал Лукашенко на килима (в Кремъл) и би го притиснал с по-голяма мощ ", споделя политическият анализатор Валерий Карбалевич пред беларуския в. " Зеркало ". - А фактът, че той идва в Минск, е по-скоро проява на отзивчивост към Лукашенко, прочут знак на признателност към единствения му съдружник.

В деня на визитата на Путин беларуското Министерство на защитата разгласи края на неочакваната инспекция на бойната и мобилизационната подготвеност на въоръжените сили, която се организираше по разпореждане на Лукашенко от 6 декември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР