Руският президент Владимир Путин ще посети Киргизстан в четвъртък, 12

...
Руският президент Владимир Путин ще посети Киргизстан в четвъртък, 12
Коментари Харесай

Путин отива на първа визита в чужбина след заповедта за арест на МНС

Руският президент Владимир Путин ще посети Киргизстан в четвъртък, 12 октомври, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на пресслужбата на президентството на централноазиатската страна.

Това ще бъде първото посещаване на съветския водач в чужбина , откогато Международният углавен съд

Путин рядко е пътувал зад граница след съветската инвазия в Украйна при започване на 2022 година и не е известно да е напускал Русия, откогато през март МНС издаде заповед за задържането му по съмнение за нелегално депортиране на стотици деца от Украйна. Кремъл отхвърля тези обвинявания.

" По покана на президента на Киргизката република Садир Джапаров на 12 октомври тази година президентът на Руската федерация Владимир Путин ще дойде в страната на публично посещаване ", осведомят от президентската администрация на Киргизстан.

Въпреки че през май по време на диалози с Джапаров Путин се съгласи да посети Киргизстан, към момента няма публично удостоверение от Кремъл , че той фактически ще отпътува за там на следващия ден.
 Ще се опасява ли Путин да пътува? Песков няма отговор
Ще се опасява ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица страни, не признава юрисдикцията на този съд

Очаква се идната седмица съветският водач да посети и Китай за третия конгрес " Един пояс, веднъж " в Пекин. Нито Киргизстан, нито Китай са членове на МНС, основан, с цел да преследва военни закононарушения.

Москва отхвърля обвиняванията на МНС. Според Кремъл заповедта за арест е доказателство за, която образува и съдиите, издали разпореждането.

Среща на върха на Оперативно-наблюдателно дело

В Киргизстан Путин ще взе участие в церемонии, отдадени на 20-ата годишнина от откриването на военновъздушна база в Кант, където се намира 999-та военновъздушна база на съветските въздушнокосмически сили.

Отделно, от президентството на Киргизстан през вчерашния ден оповестиха, че министър-председателят на Армения Никол Пашинян е уведомил Джапаров, че няма да участва на срещата на върха на Общността на самостоятелните страни (ОНД) в Бишкек в петък заради " редица условия ".

Оперативно-наблюдателно дело се образува от редица постсъветски републики след разпадането на Съветския съюз през 1991 година и включва Русия, Армения, Азербайджан и Киргизстан, наред с други.
 Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия
Захарова за ареста на Путин: Решенията са безполезни в Русия

Русия не сътрудничи на организацията

Кабинетът на Джапаров заяви, че Путин възнамерява да участва на срещата.

Руско-арменските връзки бяха мощно обтегнати след нахлуването на Москва в Украйна.

, в случай че се подчини на юрисдикцията на Международния углавен съд по отношение на заповедта за арест на Путин.

Армения пък упрекна Русия в безучастие, откакто предишния месец - район, следен в продължение на три десетилетия от етнически арменци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР