Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл със сръбския

...
Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл със сръбския
Коментари Харесай

Путин се срещна с Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл със сръбския режисьор Емир Кустурица, съобщи ТАСС.

" Скъпи Емире, добър ден! Радвам се да те видя! " - поздрави съветският водач своя другар, като му стисна ръката и го предложения на масата за диалог.

Путин означи, че предходният път, когато са се срещнали, е бил на интернационалния културен конгрес в Санкт Петербург през ноември 2023 година Тогава те по-специално приказваха за киното и съветската просвета.

Този път диалогът се насочи и към изкуството, и към интернационалната конюнктура, по предложение на самия режисьор. Кустурица благодари на Путин за поддръжката му за възобновяване на историческата правдивост. Той направи прилика сред събитията в Украйна и геноцида над сръбското население, проведен през 40-те години на предишния век на територията на Югославия от хърватските ултранационалисти - така наречен усташи.

Президентът на Русия като цяло се съгласи с това съпоставяне, отбелязвайки, че явленията в действителност са сходни. Той изрази страдание, че идеологията на нацизма е изненадващо упорита и в този момент се употребява от някои за геополитически цели. Путин също означи, че Западът упреква Русия за загубата на колониалната си мощност в света, само че този развой към този момент е неминуем.

Предложеното от Емир Кустурица съпоставяне сред хърватските ултранационалисти усташи и украинските бандеровци е законно, означи Путин.

„ Вашите оценки за днешния ден, в това число за трагичните събития в Украйна [и аналогията със събитията в Югославия по време на Втората международна война] изцяло съответстват с моите ", сподели Путин. „ Какво се случи в Сърбия и какво се случва в този момент сред Русия и Украйна – възвисяването, издигането на фундамент на фашистките детайли от предишното, даването им на нов живот в сегашното – това са все доста сходни феномени “.

Хърватските усташи, водени от техния водач Анте Павелич, правят геноцид над сръбското население на територията на Югославия през 40-те години на предишния век. Според разнообразни оценки в концентрационния лагер Ясеновац са убити до 700 хиляди сърби.

Античовешката идеология на нацизма към момента живее и се употребява за геополитически цели, означи още Владимир Путин.

„ Удивително е какъв брой упорита е тази античовешка идеология на крайния шовинизъм, употребена от толкоз доста сили в продължение на епохи в техни, на първо място не идеологически, а геополитически ползи “, означи съветският президент.

Сега в света се прави преформатиране на силите, само че не всички могат да се примирят с това и търсят отговорни, сподели още Путин.

" Извършва се смяна, преформатиране на света. Защото нови сили, нови центрове на света се развиват с темпове, които историята може би не е виждала до момента. И тези процеси са неизбежни. Просто никой на власт, в необятния смисъл на думата, не желае да се помири с това Те търсят отговорните – това е казусът “, сподели Путин.

Последните терористични офанзиви са идентични с деянията на нацизъм, акцентира съветският президент.

Държавният глава означи, че идеологията на нацизма е жилава и се употребява за геополитически ползи. „ В тази серия, апропо, са всички терористични офанзиви, които виждаме и претърпяваме в последно време “, означи съветският президент.

Западът упреква Русия за края на колониализма в света, само че този развой е бил неминуем, сподели още Владимир Путин.

" Тези исторически уплахи към момента са налице, някои хора към момента упрекват Русия за обстоятелството, че някой в миналото е изгубил колониалната си власт. Те не стопират да ни наскърбяват, меко казано, че оказваме помощ на народите на Африка, Латинска Америка и Азия да се изправят, да се борят за независимост, вярвайки, че Русия е отговорна за гибелта на колониализма. Но това напълно не е по този начин “, акцентира Путин.

Според него „ дейностите на Съветския съюз форсираха процеса, само че това беше неизбежно “.

" Тъй като в Африка, Латинска Америка, Азия към този момент бяха надраснали правилата на колониалния режим. Хората към този момент не желаеха да бъдат плебеи. Да, несъмнено, Съветският съюз по някакъв метод подтиква това, тласна го, само че тези исторически процеси бяха неизбежни, те бяха справедливи “, заключи съветският водач.

Путин счита за забавни новите креативен хрумвания на Емир Кустурица и съобщи, че му е рано да приключва кариерата си.

Двамата разговаряха на съветски без помощта на преводач. Режисьорът описа на президента за проектите си да направи няколко кино лентата по творби на съветски писатели - Фьодор Достоевски, Николай Гогол, Лев Толстой и, евентуално, Евгений Водолазкин. Според него по този начин може да завърши режисьорската си кариера.

„ Що се отнася до края на вашата кариера, мисля, че е прекомерно рано да се приказва за това “, възрази Путин. " Вие сте създали толкоз доста и коства ми се, че ще извършите не по-малко. Не става въпрос даже за заслуги, а за гений и умеене да прониквате в същината на това, което излагате ", обърна се президентът към Кустурица.

„ Що се отнася до творчеството, несъмнено, това са доста забавни хрумвания, дано да ги обсъдим “, предложи президентът

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР