Руският президент Владимир Путин се опитва да представи финансиста на

...
Руският президент Владимир Путин се опитва да представи финансиста на
Коментари Харесай

ISW: Лукашенко иска да контролира изкъсо силите на ЧВК Вагнер

Руският президент Владимир Путин се пробва да показа финансиста на групата " Вагнер " Евгений Пригожин като подкупен и измамник, с цел да унищожи репутацията му измежду чиновниците на " Вагнер " и в съветското общество.

Това заключи в дневния си разбор на обстановката в Украйна Институтът за проучване на войната (ISW).

На 27 юни Путин загатна, че " притежателят на компанията " Конкорд " (компанията " Конкорд " е компанията майка на кетъринг компанията на Пригожин) е излъгал за независимостта на частната военна компания (ЧВК) " Вагнер груп " от Кремъл и за неналичието на държавни обезщетения за личния състав на " Вагнер ".

За пръв път от основаването на Вагнер Путин обществено декларира, че Кремъл " напълно финансира " и " напълно доставя " ЧВК " Вагнер ", и твърди, че Кремъл е направил разнообразни заплащания на личния състав на " Вагнер " и техните фамилии от федералния бюджет на Русия.

Путин добави, че " притежателят на компанията " Конкорд " е получил 80 милиарда рубли (около 936 млн. долара) сред май 2022 година и май 2023 година за доставка и кетъринг на храна за съветските военни и че Кремъл ще проверява дали компанията е откраднала нещо по време на работата си за Кремъл. Путин очевидно е имал поради Пригожин, който е притежател на групата " Конкорд Къмпани " и преди този момент е работил като персонален кетъринг на Путин, само че Путин продължава да отхвърля да каже името на Пригожин.

Инсинуацията на Путин, че Кремъл ще проверява " Конкорд Къмпани ", може да е подготовка, с цел да оправдае конфискуването на активите на Пригожин от страна на Кремъл посредством обвинявания в корупция.

Путин риторично отделя Пригожин от ЧВК " Вагнер " и съзнателно лишава Пригожин от купата финансист на " Вагнер ", с цел да подкопае ролята му в ЧВК " Вагнер ". Кремъл стартира непрекъсната вътрешна осведомителна акция в Русия за опрощаване на бойците и командирите на Вагнер в опит да примами чиновниците на Вагнер да подпишат контакти с съветското Министерство на защитата (МО).

Преднамерените старания за обособяване на Пригожин от групата " Вагнер " евентуално имат за цел да основат осведомителни условия, тъй че Кремъл да може да упрекна Пригожин в корупция или скрит план с Украйна или Запада и да отчужди Пригожин от персоналния състав на " Вагнер ", който Кремъл се стреми да резервира, с цел да се бие в Украйна като част от постоянната съветска войска .

Пригожин е построил персоналната си марка върху критикуването на съветското военно командване и бюрократи за корупция и връзки със западни страни и Путин евентуално се пробва да разбие популистката прелест на Пригожин, като го упрекна в същите грехове.

Путин евентуално е решил, че сега не може да отстрани Пригожин непосредствено, без да го трансформира в страдалец. Пригожин към момента резервира известна поддръжка в съветското общество и в съветските постоянни сили и Кремъл ще би трябвало да подсигурява, че тези групи ще се разочароват от Пригожин, с цел да го лиши от известната му поддръжка в Русия.
 Путин призна за държавното финансиране на ЧВК
Путин призна за държавното финансиране на ЧВК " Вагнер "

Компанията е получила колосални суми за предходната година

Пригожин водеше акция за промени във военното командване, като обвиняваше съветското МО в неприятно отношение към постоянните съветски военнослужещи по време на бойни дейности - обръщение, което евентуално е допаднало на доста военнослужещи и техните фамилии, разочаровани от мобилизацията, загубите, дефицита на доставки и огромните човешки жертви , които нямат какво да покажат.

Кремъл би трябвало да отдели идеята на Пригожин от неговата персона, с цел да не се схване офанзивата против Пригожин като офанзива на Кремъл против известния му роман и декларираните от него цели за наказване на незаконно некомпетентното управление на съветското МО.

Кремъл евентуално ще продължи да нападна личността на Пригожин, с цел да пречупи известната му поддръжка, да разубеди чиновниците на " Вагнер " да го последват в Беларус и да унищожи финансовата му мощност.

Разказът на беларуския президент Александър Лукашенко за посредничеството му сред Путин и Пригожин на 24-25 юни, както и речта на Путин на 26 юни демонстрират, че Путин е заречен на Лукашенко и Пригожин, че Пригожин и Групата " Вагнер " ще имат " гаранции за сигурност " в Беларус.

На 27 юни Лукашенко показва, че Путин е " заречен " както на Лукашенко, по този начин и на Пригожин, че Пригожин и групата " Вагнер " ще се употребяват с неуточнени " гаранции за сигурност " в Беларус .

На 27 юни съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) публично отдръпна обвиняванията против Пригожин.

По този метод Лукашенко евентуално е съумял да обезпечи известно леговище за Пригожин в Беларус сега. Това е смяна в оценката на ISW от 26 юни, съгласно която предлагането за леговище в Беларус евентуално е било капан.

ISW промени оценката си въз основа на модела, основан от речите на Путин и Лукашенко.
 Песков: Позицията на Путин след протеста не е разтърсена
Песков: Позицията на Путин след протеста не е разтърсена

Метежът е посочил какъв брой консолидирано е съветското общество към съветския президент

Не е ясно обаче дали сигурността на Пригожин ще оцелее след напъните на Путин да унищожи репутацията му, изключително откакто опасността от следствие за корупция против Пригожин отваря опцията за нови обвинявания против Пригожин, които обещанието на Путин евентуално не покрива.

По този метод Путин евентуално е решил да унищожи репутацията на Пригожин и вероятно да го лиши от финансовите му запаси за закононарушения, механически самостоятелни от въоръженото въстание, като в същото време се въздържа да накаже Пригожин директно за въстанието.

Лукашенко евентуално се стреми да употребява групата " Вагнер " в Беларус, с цел да си купи пространство за маневриране и да балансира против акцията на Кремъл за усвояване на Беларус посредством Съюзната страна.

Лукашенко в детайли разказва по какъв начин се е присъединил в спора сред Путин и Пригожин по метод, който - в случай че разказът на Лукашенко е правилен - демонстрира, че Лукашенко е политически образован артист , кадърен да упражнява въздействие във висшите ешелони на съветската политика.

Лукашенко разказва по какъв начин е съумял да посредничи при сключването на договорката сред Путин и разярения Пригожин, който отказвал да дава отговор на телефонните позвънявания на Путин, като ловко е заел двете страни директно и посредством съветския заместник-министър на защитата Юнусбек Евкуров и шефа на съветската ФСБ Александър Бортников.

Подробният роман на Лукашенко допуска, че Лукашенко сполучливо е посредничил в рецесията във вътрешния кръг на Путин, която той не е могъл да преодолее .

Лукашенко се е намесил като медиатор евентуално частично, с цел да даде знак на Путин и други висши чиновници на Кремъл, че Москва не трябва да се заиграва с Лукашенко и че Лукашенко има способността да работи сполучливо и без значение в границите на съветската политика.
 Путин похвали военните за спасяването на Русия от революция
Путин похвали военните за спасяването на Русия от революция

Не се е наложило предислоциране на бойни елементи от зоната на специфичната интервенция

Хвалебствията на Лукашенко, че е кадърен да манипулира силовите фигури в най-близкото обграждане на Путин, са унизителни за него, без значение дали са правилни или не. Фактът, че Путин не е оспорил представянето на събитията от Лукашенко и в действителност обществено е благодарил на Лукашенко, е още по-унизителен.

Лукашенко евентуално се стреми да управлява от близко всички сили на Групата " Вагнер ", които навлизат в Беларус. Лукашенко акцентира, че Групата " Вагнер " няма да открива центрове за набиране на личен състав в Беларус, както направи в Русия, само че че беларусите - а евентуално и други жители - ще могат да се причисляват към Групата " Вагнер " в Беларус.

Описанието на Лукашенко допуска, че Wagner Group ще работи най-вече като сътрудник за образование и съвещания на беларуските военни. Лукашенко съобщи, че силите на Вагнер са по-подготвени от беларуските военни и че беларуските военни биха могли да се възползват от богатия военен опит на групата Вагнер.

Лукашенко отхвърли изказванията, че беларуските управляващи към този момент са почнали да основават полеви лагери за бойците от групата " Вагнер ", само че съобщи, че Беларус ще сътвори лагери, в случай че " Вагнер " изиска това.

Лукашенко може да се опита да употребява Групата " Вагнер " в Беларус, с цел да понижи насъбраната структурна взаимозависимост на беларуската войска от съветската войска във връзка с висшите оперативни функционалности. Лукашенко може да се опита да употребява групата " Вагнер ", с цел да подкрепи възобновяване на изгубения потенциал на беларуската войска, който беларуската войска значително е делегирала на съветския Западен боен окръг. Разпускането на единното сухопътно командване на беларуската войска през 2011 г . на процедура подчини беларуската войска на Западния боен окръг.

Беларус няма неотдавнашен опит в провеждането на широкомащабни интервенции или организирането на учения на равнище над батальон. Основният източник на познания и опит за по-висока оперативна интензивност за Беларус са проведените от Русия учения, като повтарящите се учения " Запад ", " Щит на съюза " и " Несломимо приятелство ".
 Politico: Крахът на режима на Путин ще бъде безреден и принудителен
Politico: Крахът на режима на Путин ще бъде безреден и принудителен

Кремъл е разкъсван от несъгласия

Групата " Вагнер " има опит в провеждането на комбинирани оръжейни интервенции с формирования, по-големи от бойните служби на беларуската войска.

Не е ясно обаче до каква степен сполучливи могат да бъдат тези оценени старания . Оперативното послушание на беларуските военни на съветския Генерален щаб е фактическа действителност от доста години и обръщането на такива дълбоки институционални връзки ще бъде мъчно, в случай че въобще е допустимо. Въпреки това новата рецесия на стабилността на съветския режим може да даде нови благоприятни условия за Минск.

На 27 юни Лукашенко също по този начин разгласи, че на предходна дата Беларус е получила неизяснен брой съветски нуклеарни оръжия - събитие, което Лукашенко може да употребява и като контраст на акцията на Кремъл да погълне Беларус посредством Съюзната страна.

На 27 юни беларуски опозиционни железничари настояват, че съветски нуклеарни оръжия ще бъдат доставени в 2631-ва база за предпазване на ракети и въздушни муниции в Прудок, Витебска област.

На 27 юни Лукашенко означи, че никой не е воювал с нуклеарна мощ, и загатна, че Беларус ще употребява нуклеарно оръжие, в случай че враждебна страна нападне Беларус.

Това развиване на събитията е по-интересно поради метода, по който Лукашенко може да употребява разполагането на нуклеарни оръжия в Беларус, с цел да се нарежда против Русия, в сравнение с поради опасността, която нуклеарните оръжия в Беларус съставляват за НАТО или Украйна.
 Пригожин е в Беларус, удостовери Лукашенко
Пригожин е в Беларус, удостовери Лукашенко

Украйна ревизира обстановката с " Вагнер "

Лукашенко може да употребява разполагането на съветски тактически нуклеарни оръжия в Беларус дружно с новото наличие на Групата " Вагнер " в Беларус, с цел да твърди, че Беларус има нов потенциал да се пази без значение от Русия и че затова спомагателното съветско базиране в Беларус е излишно.

Показател за този курс на деяние ще бъде дали Лукашенко ще разреши на повече съветски военни да се образоват в беларуските полигони. Украински публични лица обявиха, че към началото на юни 2023 година в Беларус има към 1000 съветски военнослужещи - внезапно понижение спрямо пролетта на 2023 година, когато украински публични лица оповестиха, че към 30 март в Беларус има към 9000-10 000 съветски военнослужещи.

Друг индикатор би било категорично заричане или отвод от непрекъснати бази на съветските сухопътни сили в Беларус.

Продължаващата игра за власт сред Путин, Лукашенко и Пригожин към момента не е завършила и ще продължи да има краткосрочни и дълготрайни последствия, които могат да бъдат от изгода за Украйна. На 27 юни шефът на съветската Национална армия (Росгвардия) Виктор Золотов разгласи, че Росгвардия ще получи тежки оръжия и танкове.

Съобщението демонстрира, че Кремъл се пробва да реши проблемите със сигурността на режима, зародили по време на въоръженото въстание на Пригожин на 24 юни - като да вземем за пример неспособността или нежеланието на съветските сили за сигурност да отхвърлен механизираното придвижване към Москва. Прехвърлянето на тежко военно съоръжение в Росгвардия за задачите на вътрешната сигурност ще обвърже оръжия , които другояче биха могли да бъдат употребявани в Украйна.
 И Лукашенко почна да дрънка нуклеарно оръжие
И Лукашенко почна да дрънка нуклеарно оръжие

Нова политика на Беларус

На 27 юни съветското МО разгласи и подготовката за прекачване на тежкото военно съоръжение на групата " Вагнер " към неуточнени детайли на съветските въоръжени сили.

Това прекачване ще лиши силите на " Вагнер " от органично тежко механизирано съоръжение и подсказва, че съветското МО се стреми да разпусне досегашните обособени елементи на " Вагнер ", да атомизира бойците от групата " Вагнер " и да ги интегрира в постоянните съветски елементи, с цел да сведе до най-малко риска от повторни опити за протест, провокирани от " Вагнер ".

Обявеното прекачване на оборудването на Вагнер към детайли на МО също по този начин допуска, че е малко евентуално силите на Вагнер да се разпрострат директно за подсилване на фронтовите линии в Украйна, преди да бъдат подложени на метаморфоза.

Все още не е ясно дали съветското МО ще разпусне отрядите " Вагнер " и ще пренасочи персоналния състав на " Вагнер " към към този момент съществуващи постоянни елементи. Подобна фрапантна метаморфоза би била равносилна на разпускането на групата " Вагнер " в Украйна като обособена организационна единица и би премахнала неповторимата бойна мощност, която групата " Вагнер " си сътвори в Украйна.

Решението на съветското МО да резервира обособени подразделения " Вагнер " в структурата на МО би основало опасности за стабилността при подчиняването на до момента самостоятелните и свръхнатоварени сили " Вагнер " на мощно бюрократичното военно командване на МО.

Отделните сили " Вагнер " евентуално ще продължат да съставляват вътрешна опасност за Русия заради недоволството си от съветското военно командване - повода, заради която силите " Вагнер " преди всичко последваха Пригожин във въоръженото въстание.

Кампанията на Кремъл за заличаване на репутацията на Пригожин и възможното разформироване на украинските сили на Групата " Вагнер " понижава вероятността Путин да разгласи нов кръг на готовност на запаса в близко бъдеще.
 Лукашенко: Ако Русия се разпадне, Беларус ще загине под руините
Лукашенко: Ако Русия се разпадне, Беларус ще загине под руините

Беларус приведе армията си в цялостна бойна подготвеност

Руското МО ще бъде заето с подчиняването на силите на Вагнер , в случай че доста от тях решат да подпишат контракти с МО.

Путин, който е внимателен при вземането на решения и ясно е алармирал за загрижеността си за режима, също по този начин е малко евентуално да утежни съветското общество с извънредно непопулярно оповестяване на готовност по петите на въоръжения протест.

Реакцията на Кремъл на следствията от въоръжения протест на Пригожин сочи по-изгодни условия за Украйна в съпоставяне със обстановката преди 24 юни.

Украинските сили организираха контраофанзивни интервенции в най-малко четири бранша на фронта и съгласно известията на 27 юни са постигнали триумфи. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са напреднали във всички дейни браншове на фронта от Донецка до Запорожка област.

Руски източници, в това число съветското Министерство на защитата (МО), настояват, че украинските сили са траяли лимитирани наземни офанзиви наоколо до и южно от Кремина.

Украински и съветски източници оповестиха, че украинските сили са траяли контраофанзивни интервенции по северния и южния фланг на Бахмут.

Говорителят на украинския общоприет щаб Андрий Ковальов съобщи, че украинските сили са провели сполучливи настъпателни интервенции южно от Велика Новосилка наоколо до административната граница на Донецка и Запорижка област и южно от Орихов в западната част на Запорижка област.

Руски източници твърдяха, че украинските сили са провели наземни офанзиви южно и югоизточно от Велика Новосилка, а един от известните военни блогъри съобщи, че украинските сили са постигнали спомагателни триумфи южно от Ривнопил (на 10 км югозападно от Велика Новосилка), откакто са завладяли селището на 26 юни.

Официалният представител на окупационните сили на Запорожка област Владимир Рогов твърди, че украинските сили са провели контраатаки южно от Орихив, с цел да си върнат изгубените позиции.

На 27 юни съветският президент Владимир Путин дефинира главните старания на Украйна за контраатака, с което евентуално даде знак за личния си защитителен приоритет. Путин съобщи, че Украйна счита направлението Орихив в западната част на Запорожка област за " главно направление на офанзивата ".
 Лукашенко склонил Пригожин да спре
Лукашенко склонил Пригожин да спре

Пригожин обръща колоната

ISW не предлага оценка на точността на изказването на Путин или на това кой бранш Украйна е определила като предпочитан или възнамерява да дефинира като главен за контранастъпление. Възможно е обаче вместо това Путин да е определил бранша на фронта, който възприема като най-критичен за удържане.

ISW е следила най-мащабните съветски отбранителни укрепления, издигнати в западната Запорожка област, южно от Орихив.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР